Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας ύστερα από πληροφορίες για πτήσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων σκαφών (drones) κοντά σε μεγάλη ναυτική βάση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Μικρά ιπτάμενα ρομποτικά σκάφη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες να πετούν κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιλ Λονγκ (Île Longue) στον όρμο της Βρέστης» ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης οι τοπικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι «οι πτήσεις αυτές δεν απείλησαν την ασφάλεια της στρατιωτικής βάσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιλ Λονγκ βρίσκεται στη χερσόνησο Κροζόν και αποτελεί τη βάση των τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με σύστημα εκτόξευσης διηπειρωτικών βλημάτων (SSBN) του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.
Ο εκπρόσωπος της Ναυτικής Διοίκησης του Ατλαντικού, πλωτάρχης Λιονέλ Ντελόρ, εξήγησε ότι οι πτήσεις έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει «καμιά απτή απόδειξη» για τις πτήσεις αυτές, δεδομένου ότι δεν έχουν βρεθεί τα ιπτάμενα ρομποτικά σκάφη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Γαλλία προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις αιματηρές επιθέσεις του Παρισιού (εβραϊκό παντοπωλείο, γραφεία «Charlie Hebdo»), όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλων Ισλαμιστών.

«Εξετάζουμε τους ισχυρισμούς»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις εντοπίστηκαν τα ρομποτικά σκάφη κινητοποιήθηκαν αμέσως τα μέσα και οι ομάδες αντίδρασης που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις. Αναπτύχθηκαν κυρίως επίγεια και εναέρια μέσα του στρατού και της αστυνομίας» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Οποιαδήποτε αποδεδειγμένη πτήση ρομποτικού σκάφους πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης για να διαπιστωθεί ο χαρακτήρας και η προέλευση της πτήσης και να ασκηθεί δίωξη στους δράστες, δεδομένου του παράνομου χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών» υπογράμμισε επίσης ο πλωτάρχης Λιονέλ Ντελόρ

Σχεδόν 20 πτήσεις ρομποτικών σκαφών έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι χειριστές των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Η ναυτική βάση στο Λονγκ Ιλ

Στα μέσα Ιανουαρίου, η «Greenpeace» είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές αρχές δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να απαντήσουν σε ενδεχόμενες επιθέσεις από το εξωτερικό κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης