Όλοι οι επιβαίνοντες σε δύο πτήσεις μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διατάχθηκαν από τις αρχές να τεθούν αμέσως σε απομόνωση και να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό μετά τον εντοπισμό κρούσματος του SARS-CoV-2 σε άτομο στο Σίδνεϊ που είχε επισκεφθεί το Ουέλινγκτον.

Η περίπτωση αυτή, που προστέθηκε σε μεγεθυνόμενη εστία της πανδημίας στο Σίδνεϊ, ώθησε τις νεοζηλανδικές αρχές να αναστείλουν για τρεις ημέρες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα ταξίδια χωρίς καραντίνα από και προς την αυστραλιανή επαρχία Νέα Νότια Ουαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πτήσεις της Qantas προς το Ουέλινγκτον την Παρασκευή και της Air New Zealand προς το Σίδνεϊ τη Δευτέρα προστέθηκαν στον κατάλογο των «εστιών» του ιού που καταρτίζονται από τις αυστραλιανές αρχές.

Ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει καθώς διαγνώστηκαν 21 μολύνσεις τις τελευταίες έξι ημέρες στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη επαρχία της Αυστραλίας.

Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και πάλι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ για να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις τέσσερις που προκαλούν «ανησυχία» σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίπτωση του προσώπου που ταξίδεψε ωθεί τις νεοζηλανδικές υγειονομικές αρχές να εξετάσουν εάν και κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθεί ξανά lockdown στο Ουέλινγκτον, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό πως επισκέφθηκε διάφορους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην πόλη. Προς το παρόν, ανακοίνωσαν σήμερα πως αυξάνεται το επίπεδο επαγρύπνησης στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, κάτι που σημαίνει επανεπιβολή των κανόνων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, πάντως όχι το κλείσιμο των σχολείων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία άνοιξαν την επιλεγόμενη «ταξιδιωτική φούσκα» τους τον Απρίλιο. Ωστόσο οι μετακινήσεις χωρίς καραντίνα έχουν ανασταλεί σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας μικρών ξεσπασμάτων στην Αυστραλία.

Η επιβολή lockdowns, η τήρηση των κανόνων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης και η διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που μολύνθηκαν θεωρείται πως επέτρεψαν τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία να περιορίσουν την πανδημία και να κρατήσουν τους απολογισμούς σε -συγκριτικά- χαμηλά επίπεδα. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε το τελευταίο κρούσμα που οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση τον Φεβρουάριο. Η Αυστραλία έχει καταγράψει απλά λίγα, σποραδικά ξεσπάσματα.

Ως εδώ η Νέα Ζηλανδία έχει επιβεβαιώσει πάνω από 2.300 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Η Αυστραλία έχει καταγράψει 30.350 μολύνσεις και 910 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης