O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την κατασκευή και του επίγειου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα το μεταφέρει στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία).
Τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η κατασκευή, η οποία είχε σταματήσει λόγω νομικής διαφοράς που είχε προκληθεί από τις τιμές του φυσικού αερίου.
«Η Gazprom και η τουρκική κρατική εταιρία BOTAS κατέληξαν στη συμφωνία με λεπτομερείς όρους συνεργασίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ρωσική εταιρία.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από κοινοπραξία που αποκλήθηκε Turk Akim Gaz Tasima AS και συμπεριλαμβάνει ίσα μερίδια της Gazprom και BOTAS.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, είχε ανακοινώσει πως οι Gazprom και BOTAS είχαν επιλύσει το νομικό κώλυμα για τις τιμές που έπρεπε να πληρωθούν για το φυσικό αέριο της περιόδου 2015-2016, με την Τουρκία να επιδιώκει μείωση κατά 10,25%. «Την μείωση αυτή την επιτύχαμε», είπε ο Ερντογάν, σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο. Για να συμπληρώσει: «Πρόκειται για κέρδος περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency.
H Gazprom επιβεβαίωσε την είδηση χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η αρχική συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή των δύο χερσαίων αγωγών, ανάγεται στον Οκτώβριο του 2016.
Ο πρώτος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στους Τούρκους καταναλωτές με τον δεύτερο να μεταφέρει το αέριο στη Νότια και Νοτιοδυτική Ευρώπη. Έτσι ώστε να παρακάμπτεται η Ουκρανία.
Καθένας από τους αγωγούς θα δύναται να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.
Ήδη η Gazprom έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου τμήματος, του υποθαλάσσιου αγωγού Turkish Stream τον Απρίλιο. Η ροή του φυσικού αερίου θα δύναται να αρχίσει και στα άλλα δύο επίγεια σκέλη από το Δεκέμβριο του 2019.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης