Το Μπανγκλαντές υπέγραψε την Πέμπτη (5/11) συμφωνία με το Serum Institute της Ινδίας για την αγορά 30 εκατομμυρίων δόσεων ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

«Όποτε είναι έτοιμο το εμβόλιο, το Serum Institute θα μας δώσει 30 εκατομμύρια δόσεις στην πρώτη φάση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζαχίντ Μαλέκε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ντάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε πως πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τον μήνα θα αγοραστούν μέσω της φαρμακοβιομηχανίας Beximco Pharmaceuticals του Μπανγκλαντές.

«Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε 15 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς δύο δόσεις εμβολίου απαιτούνται για κάθε άτομο με διαφορά 28 ημερών», είπε ο Μαλέκε.

Ο υπουργός Υγείας του Μπανγκλαντές είπε πως το Serum Institute θα δώσει το εμβόλιο σε τιμή παρόμοια με αυτήν που καταβάλλει η Ινδία. Πηγές δήλωσαν πως το κόστος μπορεί να είναι 4 έως πέντε δολάρια ανά δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπανγκλαντές ήταν σε διαπραγματεύσεις με αναπτυξιακούς εταίρους, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, για την εξασφάλιση κεφαλαίων για το εμβόλιο, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες για τη δοκιμή τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της Sinovac Biotech στο Μπανγκλαντές μετά την άρνηση της Ντάκα να ανταποκριθεί στο αίτημα της κινεζικής εταιρίας για συγχρηματοδότηση.

Ειδικοί φοβούνται πως το Μπανγκαλντές μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη μια εκτόξευση του αριθμού των μολύνσεων στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα 416.006 περιστατικά μόλυνσης, περιλαμβανομένων 6.021 θανάτων.

Το Serum Institute, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο από άποψη ποσότητας, έχει συνάψει συνεργασία με την AstraZeneca, το Ίδρυμα Γκέιτς και τη συμμαχία εμβολίων Gavi για την παραγωγή πλέον του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων ενός εμβολίου κατά της COVID-19 για παγκόσμιο εφοδιασμό.

Πραγματοποιεί δοκιμές για τρία υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού, περιλαμβανομένου ενός της Astra Zeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης