Το νεοφώτιστο αριστερό κόμμα των Podemos και οι Σοσιαλιστές εμπεδώνουν τη συνεργασία τους σε δήμους και περιφέρειες, γεγονός που ερμηνεύεται ως προάγγελος γενικότερων πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία και «εκθρονισμού» της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος και του Μαριάνο Ραχόι, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο τέλος του έτους.

Η αριστερή στροφή που αποτυπώθηκε στη χώρα με τις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έχει φέρει ήδη στη δημαρχία των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, δύο γυναίκες που στηρίχθηκαν αρχικά από τους Podemos και, μετεκλογικά, διασφάλισαν και τις ψήφους των Σοσιαλιστών. Πρόκειται για την 71χρονη Μανουέλα Καρμένα στην πρωτεύουσα της χώρας (αν και ήρθε δεύτερη, πίσω από την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος) και την 41χρονη Άντα Κουλάου στη Βαρκελώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, το κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να χάσει ένα ακόμη σημαντικό συντηρητικό προπύργιό του καθώς έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Βαλένθια, η πρώην δήμαρχός της Ρίτα Μπαρμπέρα ανακοίνωσε με της σειρά της ότι εγκαταλείπει τη θέση της. Αν και θεωρητικά νικήτρια στις εκλογές της 24ης Μαΐου, η Μπαρμπέρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης