Σήματα από κατοικήσιμο πλανήτη έλαβαν οι αστρονόμοι!

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 20:38
Σήματα από κατοικήσιμο πλανήτη έλαβαν οι αστρονόμοι!
Aστρονόμοι έλαβαν ένα μυστήριο εξωγήινο «θόρυβο» και πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προέρχεται από ένα πλανήτη σαν τη Γη.

Μετά την ανάλυση των σημάτων οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ένας κατοικήσιμος πλανήτης υπάρχει περίπου 22 έτη φωτός μακριά.

Το 2010, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι μυστήριοι θόρυβοι ή σήματα ήταν απλώς αστρικές εκρήξεις, αλλά μετά τις τελευταίες έρευνες κατέληξαν ότι ένας πλανήτης σαν τη Γη, o Gliese 581d, τηρεί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Πέρυσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας δήλωσαν ότι ο Gliese 581d – και ο συνοδός του, Gliese 581g – ήταν απλά ένα τέχνασμα του φωτός που προκαλείται από μια μαγνητική έκρηξη σε ένα τοπικό αστέρι 22 έτη φωτός από την Γη.Η νέα βρετανική έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται από την ερευνητική ομάδα της Πενσυλβανίας είναι κατάλληλη μόνο για μεγάλους πλανήτες, έτσι δεν μπορεί να εντοπίσει μικρούς στόχους, όπως τον GJ 581d.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Βασίλισσα Μαρία» του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Χερτφορσάιρ, ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ένα πιο ακριβές μοντέλο για τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Η ύπαρξη (ή μη) του GJ 581d είναι σημαντική, επειδή είναι ο πρώτος πλανήτης σαν τη Γη που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του και αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για την τεχνική Doppler που χρησιμοποιούμε», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Guillem Anglada-Escudé.

Υπάρχουν πάντα συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για τους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουν τα δεδομένα, αλλά είμαι βέβαιη ότι ο GJ 581d είναι σε τροχιά γύρω από τον Gliese 581.

Ο GJ 581d πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα που βρίσκεται στην κατοικήσιμη (Goldilock) ζώνη ενός άστρου – μια περιοχή δηλαδή που δεν είναι πολύ καυτή, αλλά και ούτε πολύ παγωμένη για τη ζωή.Για να βρούν τον Gliese 581d, αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ είδαν αρχικά ανεπαίσθητες μεταβολές στο φως, που προκαλούνται από τη βαρύτητα ενός πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι. Αυτές οι μεταβολές δείχνουν, όπως πιστεύουν, έναν πλανήτη περίπου τρεις φορές τη μάζα της Γης.

Το 2010 όταν είχε γίνει πρώτη φορά γνωστό το θέμα, η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Bebo χρησιμοποίησε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Ουκρανία για να στείλει μια ισχυρή εστιασμένη δέσμη πληροφοριών – 500 μηνύματα από το κοινό με τη μορφή ραδιοκυμάτων – στον Gliese 581.

Και ο Αυστραλός υπουργός επιστήμης διοργάνωσε με 20.000 χρήστες του Twitter για να στείλει μηνύματα προς το μακρινό ηλιακό σύστημα, στον απόηχο των ανακαλύψεων τότε.

Άλλοι εξωπλανήτες έχουν ήδη αμφισβητηθεί, κυρίως ο Alpha Centauri Bb, ο πλησιέστερος σε εμάς και ίδιο περίπου μέγεθος με την Γη και ορισμένους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι απλώς είναι ένας θόρυβος στα δεδομένα.

Πηγή: dailymail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Το εξωγήινο κρανίο που βρέθηκε στα βουνά της Ροδόπης

Ο Στήβεν Χόκινγκ... προειδοποιεί

Βρετανός αστροβιολόγος: «Βρήκαμε εξωγήινη ζωή»

Μια Ελληνίδα στη NASA

Αμερικανός καθηγητής Φυσικής: «Υπάρχουν τρεις τύποι εξωγήινων πολιτισμών»Τι κρύβουν οι μυστικές υπηρεσίες για τους εξωγήινουςΤα είπε όλα πριν φύγει από τη ζωή
Aναζητούν ζωή στο ΣύμπανAνακάλυψαν τη δεύτερη ΓηΤελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 21:02