Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τα εβδομηκοστά του γενέθλια «γιόρτασε» σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, σε τελετή στην αίθουσα Ολομέλειας του Στρασβούργου, όπου δεν έλλειψαν οι αναφορές, από ευρωβουλευτές των επτά πολιτικών ομάδων, ότι «το γήρας ου γάρ έρχεται μόνον»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να ενδυναμωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλήρη νομοθετικά δικαιώματα προς όφελος των πολιτών, υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο, εβδομήντα χρονια μετά δεν έχει γίνει.

Υπογράμμισαν ότι, το αρχικό πνεύμα του Κοινοβουλίου ήταν να αποτελέσει έναν πολιτικό θεσμό ανοικτό σε όλες τις χώρες και όχι εχθρικό προς καμία, αφήνοντας αιχμές ότι η «συμπεριφορά» του Ευρωκοινοβουλίου, ενίοτε είναι εχθρική προς επιλεγμένες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν οι ομιλητές, πρέπει να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε αυτό το πνεύμα και να το προσαρμόσουμε στην σημερινή εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της τελετής, μάλιστα, εκφράστηκαν και επικριτικές και αντιευρωπαϊκές απόψεις. !

Κυριάρχησαν βέβαια οι έπαινοι από την πλευρά των παριστάμενων πρωθυπουγών της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου καθώς και της προέδρου της Ευρωβουλής Roberta Metsola.

Η τελευταία, κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξελιχθεί στο μόνο άμεσα εκλεγμένο, πολύγλωσσο, πολυκομματικό, διακρατικό κοινοβούλιο στον κόσμο. Τα 705 άμεσα εκλεγμένα μέλη του αποτελούν την έκφραση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (…). Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το όργανο αυτό στηρίζει τη δημοκρατική φωνή των πολιτών και τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές αξίες.»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Croo δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό πολιτικό εγχείρημα προωθείται κυρίως από οραματιστές πολίτες, τον λαό της Ευρώπης», ο οποίος απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση σε κρίσεις όπως του μεταναστευτικού, της πανδημίας COVID-19 και της ενέργειας. Το ΕΚ είναι, είπε, «ένας από τους ισχυρότερους νομοθέτες στον κόσμο. Σήμερα οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι περήφανοι για τον δρόμο που διανύσαμε μαζί.» Ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι «ο θεσμός αυτός αποτελεί την κάθαρση στη μακρά τραγωδία της βίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αντικατοπτρίζοντας τα καλύτερα στοιχεία μας ως Ευρωπαίοι».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε: «Επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κάτι από κοινού. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να ζουν επειδή ήταν διαφορετικοί – σήμερα ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου όπου οι πολίτες είναι ελεύθεροι. Δεν θα είχα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: είμαι φιλελεύθερος, έχω εβραϊκή κληρονομιά και είμαι παντρεμένος με έναν άνδρα. Και όμως, είμαι εδώ σήμερα, επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Μπορεί να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά εκεί βρίσκεται ο πλούτος μας, σε αυτή τη διαφορετικότητα».

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμβολική σημασία του Στρασβούργου ως ενός από τους επίσημους τόπους εργασίας του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, τόνισε τη δέσμευση της Γαλλίας για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον: «Το Στρασβούργο είναι η ιδέα της Ευρώπης – της Ευρώπης που έχει το παρελθόν της, αλλά που έχει και το κοινό της μέλλον […] Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο του τι είναι η Ευρώπη, από πού προέρχεται και πού οδεύει.»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ορχηστρική εκτέλεση της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν.(σ.σ ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης)

Σχετικές πληροφορίες

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 εορτάστηκε η 70ή επέτειος της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Αυτή συνήλθε το 1952 και περιλάμβανε 78 διορισμένους βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους. Το 1958, μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, η Κοινή Συνέλευση της ΕΚΑΧ διευρύνθηκε και μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση». Το 1962, υιοθέτησε το όνομα «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Με την πάροδο των δεκαετιών, η κοινότητα 6 χωρών εξελίχθηκε σε μια ένωση 27 κρατών μελών που προάγουν τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Το Κοινοβούλιο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΕ κι ενώ το 1952 απαρτιζόταν από 78 βουλευτές, διορισμένους από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους, σήμερα απαρτίζεται από 705 άμεσα εκλεγμένους ευρωβουλευτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης