Επιχείρηση απομάκρυνσης αντικαπιταλιστών διαδηλωτών ξεκίνησαν σήμερα οι γερμανικές Αρχές, στον περιβάλλοντα χώρο ενός ουρανοξύστη όπου βρίσκονται τα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη.

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών εντάσσεται στις τετραήμερες κινητοποιήσεις υπό τον γενικό τίτλο «Blockupy», που θα διαρκέσουν έως αύριο, Σάββατο, ενάντια στον καπιταλισμό και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη» έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές έξω από τον ουρανοξύστη Messeturm, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Goldman Sachs αλλά και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη Φρανκφούρτη.

Η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο έξω από τον ουρανοξύστη και ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες που άρχισαν να θέτουν υπό κράτηση διαδηλωτές. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια βίας.

Η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι έθεσε υπό κράτηση 40 ακτιβιστές σε άλλα σημεία της Φρανκφούρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημερινές διαδηλώσεις σημειώθηκαν εν μέσω μιας νομικής διένεξης ανάμεσα στους ακτιβιστές και τις γερμανικές Αρχές για το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να επιτραπεί να γίνουν οι κινητοποιήσεις. Δικαστήριο έδωσε άδεια για να γίνει μια συγκέντρωση την Τετάρτη και διαδηλώσεις αύριο, Σάββατο, αλλά απαγόρευσε να γίνουν κινητοποιήσεις άλλες ημέρες.

Χθες, Πέμπτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 150 διαδηλωτές, διότι παραβίασαν την απαγόρευση. Την Τετάρτη, είχαν απομακρύνει, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια βίας, διαδηλωτές έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα χθες, ενώ οι εμπορικές τράπεζες στην πόλη, πολλές εκ των οποίων έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω διαδηλώσεων, ανέφεραν ότι λειτούργησαν κανονικά. «Η λειτουργία μας δεν αντιμετώπισε δυσχέρειες. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι» δήλωσε μια εκπρόσωπος της Commerzbank.

Η αστυνομία απέκλεισε την έδρα της Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης ότι η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης έχει φέρει ενισχύσεις από άλλες γερμανικές πόλεις, για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης