Το αεροσκάφος Fokker έπεσε στο Καζακστάν λίγο μετά την απογείωσή του, και σε αυτό επέβαιναν συνολικά 95 επιβάτες μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και πλήρωμα.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε αρχικά ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δημοσίευσε αργότερα μια λίστα με θύματα που ανέφεραν μόνο 12 νεκρούς – συμπεριλαμβανομένου του πιλότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το BBC περίπου 60 επιβάτες βρίσκονται στο νοσοκομείο. Στο Αλμάτι δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Όσον αφορά τα αίτια της συντριβής, αυτά, παραμένουν ακόμα ασαφή, ενώ οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για τεχνική βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσδιοριστούν επακριβώς τα αίτια της τραγωδίας, θα οριστεί ειδική επιτροπή.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Στο μεταξύ, οι επιβάτες περιγράφοντας τις άγριες στιγμές της πρόσκρουσης, θυμούνται ιδιαίτερα το περπάτημα από τα συντρίμμια στο σκοτάδι και το χιόνι, ενώ δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε κοντά στο σημείο της τραγωδίας, δήλωνε ότι επικρατούσε βαριά ομίχλη.

Ένας επιζών, ο επιχειρηματίας Aslan Nazaraliyev, είπε στο BBC ότι το αεροπλάνο άρχισε να δονείται βίαια μετά την απογείωση. Οι άνθρωποι φώναξαν ενώ το αεροσκάφος έπεφτε στο έδαφος, και εκείνοι που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές τραυματίστηκαν σοβαρά ή σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος και άλλοι επιβάτες, κατάφεραν να βγουν έξω και βοήθησαν όσους χρειάζονταν βοήθεια. «Ήταν άσχημα και σκοτεινά, και εμείς, φωτίζαμε με τον φακό του κινητού τηλεφώνου», δήλωσε χαρακτηριστικά,

Ο Nazaraliyev περιέγραφε το αεροσκάφος μετά την πρόσκρουση, σαν «ένα κουτί αλουμινίου» που έχει στραπατσαριστεί, ενώ γυναίκα που επέζησε δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tengrinews ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ήταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε», δήλωσε. 

 

 

Ημέρα εθνικού πένθους

 

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Qasym-Jomart Toqayev κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την Παρασκευή, ενώ εξέφρασε τα «βαθιά του συλλυπητήρια» στους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με το νόμο».

Τι είναι γνωστό για τη συντριβή

Το αεροσκάφος Fokker 100 μετέφερε 95 επιβάτες – συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών – καθώς και πέντε πλήρωμα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ιστότοπος Flightradar24 ανέφερε ότι η πτήση αναχώρησε στις 01:21 GMT και «το τελευταίο σήμα λήφθηκε στο ίδιο λεπτό». Το αεροδρόμιο είπε ότι το αεροπλάνο έχασε το ύψος στις 07:22 τοπική ώρα (01:22 GMT), πριν χτυπήσει ένα φράγμα από σκυρόδεμα και συνετρίβη σε διώροφο κτίριο, ενώ δεν εκδηλώθηκε  πυρκαγιά κατά την πρόσκρουση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης