Η Τουρκία έχει ξεκινήσει σήμερα τους βομβαρδισμούς στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS), σε στόχους κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία με «μπακ απ» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο France24.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα, άφησε εκτεθειμένους τους μαχητές του Χαλιφάτου στη μεθοριακή πόλη Ζαραμπούλους και όσοι έχουν απομείνει εκεί, κινδυνεύουν να χάσουν κάθε επαφή με τα εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Η πόλη βρίσκεται στο ανατολικό άκρο μιας λωρίδας εκτάσεως 33 χιλιομέτρων που ελέγχουν οι δυνάμεις του ISIS, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και μπορούν τώρα να περικυκλωθούν, αν οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις συνεχίσουν να κινούνται προς την βόρεια πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες που υποστηρίζονται από αντάρτες της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική μεθοριακή περιοχή της Κάρκαμις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μαζική επίθεση στην Ζαραμπούλους, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης των μαχητών του ISIS.

Περίπου 1.500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν επίσης συγκεντρωθεί, στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και για μια δεύτερη προγραμματισμένη επίθεση με 60 τανκς, έξω από την Ζαραμπούλους.

Η πόλη Γκαζιαντέπ χτυπήθηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο, που σκότωσε 54 ανθρώπους.

Η Τουρκία ως πρώτη απάντηση το μεσημέρι, άνοιξε το κέλυφος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με 50 βλήματα έξω από την άλλη μεθοριακή πόλη Κιλίς, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οβιδοβόλα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έπληξαν κατόπιν στόχους εντός της Συρίας.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, αν οι ρουκέτες προέρχονταν από περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο μεταξύ η στρατιωτική δύναμη της «SDF» που ελέγχεται από το Κουρδικό Κόμμα Ένωσης Δημοκρατικών (PYD), θεωρείται από την Άγκυρα ως ένα παρακλάδι του εκτός νόμου, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος [PKK]. Ένας ανώνυμος αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα σε τουρκικά ΜΜΕ, ότι η παρουσία του κουρδικού εργατικού κόμματος κοντά στην περιοχή της Ζαραμπούλους «ήταν κάτι το απαράδεκτο».

Θυμίζουμε ότι χθες οι Κούρδοι μαχητές, κατέλαβαν την κεντρική φυλακή στη βορειοανατολική πόλη της Συρίας Χάσακεχ, μετά από σκληρές συγκρούσεις με τις συριακές δυνάμεις του καθεστώτος.

Σε κατάπαυση του πυρός, από σήμερα το πρωί, συμφώνησαν οι συριακές κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στην πόλη Χάσακεχ, της βορειοανατολικής Συρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης