Στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις από το πρωί της Τετάρτης (9/10). Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον 15 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες, ενώ χιλιάδες είναι οι άμαχοι που μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Την επίσημη έναρξη της τουρκικής εισβολής ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η κωδική ονομασία της επιχείρησης είναι «Πηγή Ειρήνης». 

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις Κούρδων ανταρτών – κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είναι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί πρέπει να συνοδευτεί από απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμαχοι εγκαταλείπουν την περιοχή

Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες. Το North Press Agency μάλιστα κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο τραυματίες χριστιανούς και μεταδίδει βίντεο το οποίο δείχνει αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία.
 

Σε ανάρτησή του λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει: «Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη». Η εν λόγω δημοσίευση συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών.

Κούρδοι: Οι Τούρκοι χτύπησαν φυλακή τζιχαντιστών

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν πως ήδη ήρθαν αντιμέτωπες με μια χερσαία επίθεση τουρκικών στρατευμάτων και καταγγέλλουν ότι αεροπορικός βομβαρδισμός της Πολεμικής Αεροπορίας της γειτονικής μας χώρας έπληξε φυλακή όπου κρατούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.  Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή στη Συρία επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση

«Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής» επεσήμανε ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί.

«Ο στρατός μας συνεχίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών, ενώ η βασική προτεραιότητά του είναι να μην προκληθεί κακό σε αμάχους» σημείωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε αναφερόμενος στις στρατιωτικές δυνάμεις πως «ενεργούν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της χώρας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το “δικαίωμα στην αυτοάμυνα”».

Μία μακροσκελή δήλωση ανήρτησε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Μοναδικός μας στόχος είναι τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι PKK/KCK/PYD-YPG. Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός θύλακα τρομοκρατίας κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων μας. Δεν αποδεχόμαστε την παρουσία των τρομοκρατών εκεί».

 

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης