Οι χρήστες του διαδικτύου στη Σενεγάλη κάλεσαν σήμερα σε διαδικτυακό πένθος, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους μετανάστες που πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και αντιδρώντας στη σιωπή του κράτους μπροστά στο φαινόμενο.

Μεγάλος αριθμός Σενεγαλέζων έχουν χάσει τη ζωή του τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά τους να περάσουν με πλοιάρια στα Κανάρια Νησιά, που είναι ισπανικό έδαφος και αποτελούν πύλη εισόδου στην Ευρώπη, καθώς διογκώνεται το κύμα αναχωρήσεων από τη δυτική Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έκανε λόγο για 140 νεκρούς μόνο σε ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της Σενεγάλης στα τέλη Οκτωβρίου, έναν απολογισμό που αμφισβητεί η κυβέρνηση της χώρας. Η τύχη των μεταναστών αυτών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά και των χρηστών του διαδικτύου στη Σενεγάλη.

«Οι νέοι της Σενεγάλης αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ημέρα πένθους και προσευχής αυτή την Παρασκευή για τα θύματα της παράτυπης μετανάστευσης» αναφέρεται σε βίντεο που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ΗΣενεγάληΠενθεί. «Θα τηρήσουμε ψηφιακή σιγή από τις 20:00 ως τις 20:10, χρονικό διάστημα κατά το οποίο σε όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα μεταδίδεται μόνο ένα μήνυμα προς τιμή των θυμάτων».

Οι Σενεγαλέζοι καλούνται να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία του εαυτού τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στην οποία θα είναι ντυμένοι στα μαύρα ή τα λευκά, με τη λεζάντα #ΗΣενεγάληΠενθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σιωπή του κράτους της Σενεγάλης μάς ενόχλησε. Πήραμε την πρωτοβουλία για αυτή τη δράση προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα που αξίζουν την προσοχή μας. Μιλάμε για περισσότερους από 500 νεκρούς» σχολίασε ο Πάπε Νέμπα Ντιόν, ένας 28χρονος μεσίτης και ένας από τους διοργανωτές του διαδικτυακού πένθους.

Μέσω του Twitter, του Instagram και του Facebook θα μεταδοθούν μηνύματα και βίντεο για το δράμα πολλών οικογενειών που έχασαν συγγενείς τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση της Σεναγάλης παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών με βάρκες και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στη θάλασσα.

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες εντοπίστηκαν στις ακτές της Σενεγάλης και εμποδίστηκαν να αναχωρήσουν, επισήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης