Στο τελικό στάδιο έχει μπει η κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, στην οποία θα αποθηκευτούν τα ραδιενεργά απόβλητα του πυρηνικού εργοστασίου.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο – 29 ολόκληρα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα – και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα δομή ασφαλείας έχει προγραμματιστεί να καλύψει και την κατασκευή από σκυρόδεμα που τοποθετήθηκε μετά το δυστύχημα το 1986.

Στόχος όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι η αποφυγή περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας.

«Η νέα δομή θα προστατεύει τη σαρκοφάγο που περιέχει τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα. Θα είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ για τα επόμενα 300 χρόνια», είπε στο δίκτυο Euronews ο επικεφαλής μηχανικός της ζώνης αποκλεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To κόστος του έργου ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση, την ομάδα των G7, ενώ συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Ωστόσο ο εφιάλτης της ραδιενέργειας παραμένει υπαρκτός.

«Η ζώνη αποκλεισμού δεν θα είναι απαλλαγμένη από ραδιενέργεια γιατί υπάρχει η πρόθεση οι αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων να βρίσκονται εντός της ζώνης. Οπότε θα υπάρχει σε μόνιμη βάση μια επιχείρηση διαχείρισης των αποβλήτων», εξήγησε στο δίκτυο Euronews ο διευθυντής του τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο η περιοχή θα εξακολουθήσει να έχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν θα χρειαστεί να μεταφερθούν τα ραδιενεργά απόβλητα από τον αντιδραστήρα 4.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης