Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 (ώρα Ελλάδας), στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων»,τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα με ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό τον τύπο αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το Flightglobal, σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Σταδιακή απαγόρευση των Boeing στις περισσότερες χώρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία θα απαγορεύσει από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους ίδιου μοντέλου της Ethiopian Airlines, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (Enac).

«Δεδομένης της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Επίσης, η Γαλλία, με τη σειρά της, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Αιθιοπία, οι γαλλικές αρχές πήραν την απόφαση, προληπτικά, να απαγορεύσουν κάθε εμπορική πτήση που πραγματοποιείται με Boeing 737 Max από, προς ή πάνω από τη γαλλική επικράτεια» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Επιπλέον, η Ιρλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα Boeing 737 Max ως «προληπτικό μέτρο» μετά τα δύο δυστυχήματα με αυτού του είδους το αεροσκάφος, σε διάστημα λίγων μηνών, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (IAA).

Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, η Αυστρία και η Νορβηγία επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοΐα».

Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι. Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες. Η απόφαση αναστολής θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.

Υπενθυμίζεται πως Κίνα, Βρετανία, Ινδονησία, Αυστραλία, Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Μεξικό, Αργεντινή, Μογγολία, Ινδία έχουν αναστείλει τις πτήσεις για τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Καταρρέει ο αμερικανικός κολοσσός

Μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της διανύει η Boeing, ο αεροπορικός κολοσσός, που βρέθηκε στη δίνη δύο αεροπορικών τραγωδιών με αρνητικό πρωταγωνιστή το νέο μοντέλο της εταιρείας 737 MAX Β

Το «δράμα» της εταιρείας αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό όπου μέσα σε δύο ημέρες έφθασε να χάνει 20 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία.

Ειδικότερα, με απώλειες που ξεπερνούν το 6% συνεχίζει ο τίτλος της Boeing Co. στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς αυξάνονται οι χώρες που απαγορεύουν τις πτήσεις των αεροσκαφών 737 MAX μετά τη συντριβή ενός τέτοιου αεροσκάφους της Ethiopian Airlines την Κυριακή, μόλις τέσσερις μήνες μετά από ένα παρόμοιο δυστύχημα σε πτήση της ινδονησιακής Lion Air.

Οι απώλειες της μετοχής χθες (Δευτέρα) και σήμερα (Τρίτη) ξεπερνούν το 10%, με τον αμερικανικό κολοσσό να γνωρίζει το χειρότερο διήμερο από τον Ιούνιο του 2009, όταν είχε υποχωρήσει 11,9%, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Εάν η πτώση στην τιμή της μετοχής συνεχιστεί μπορεί να φθάσει στα πρωτοφανή επίπεδα των 330 δολαρίων

Αυτή την ώρα η μετοχή της Boeing χάνει 6,5% ή 26,08 δολ. στα 374,08 δολ. ενώ στα χαμηλά της ημέρας διολίσθησε έως τα 370,87 δολ. Στερεί έτσι πάνω από 100 μονάδες από τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η πτώση στην τιμή της μετοχής συνεχιστεί μπορεί να φθάσει στα πρωτοφανή επίπεδα των 330 δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης