Ήταν σαφές εξαρχής. Ο σουλτάνος της νέας Τουρκίας δεν θα μπορούσε εύκολα να χωνέψει την απώλεια ελέγχου σε δύο βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων που είναι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Το σενάριο αυτό επαναλαμβάνεται από τις 15 Ιουλίου του 2016 και το περίφημο στημένο πραξικόπημα – αντιπραξικόπημα που οδήγησε την Τουρκία σε κατάλυση των δημοκρατικών θεσμώνΔεν θα μπορούσε επίσης να επιβιώσει οικονομικά ως καθεστώς πια χάνοντας μια βασική πηγή εσόδων, τη μεγαλύτερη στην Τουρκία, που αντιστοιχεί στο 1/3 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που αποφέρει η μητροπολιτική Κωνσταντινούπολη στον τουρκικό κρατικό κορβανά. Ήδη από την επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή τη Δευτέρα, το κυβερνών κόμμα AKP αμφισβήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα και την Τρίτη υπέβαλε προσφυγές στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μόνον η αρχή. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, το σύνολο των εφημερίδων που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν κυκλοφόρησε περίπου με τον ίδιο τίτλο. Το ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφόρησαν με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με editorial και πολιτικές αναλύσεις τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν τη θεωρία πως την ημέρα των εκλογών, την 31η Μαρτίου, στην Τουρκία συνετελέσθη πραξικόπημα από τους γκιουλενιστές αντιπάλους του Ερντογάν που επιχείρησαν να αλλοιώσουν με διάφορους τρόπους το εκλογικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το καθεστώς Ερντογάν νομιμοποιείται τώρα να αντιδράσει σε αυτό το πραξικόπημα, μη αποδεχόμενο αυτό το αποτέλεσμα και άρα ανατρέποντας τα εκλογικά δεδομένα.

Είναι προφανές πως ο πρόεδρος της Τουρκίας και το κόμμα του θα επιστρατεύσουν ως εργαλεία ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος υπό απόλυτο έλεγχο Δικαιοσύνη, εφευρίσκοντας σειρά «πειστηρίων» τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να πιστοποιήσουν το δήθεν πραξικόπημα των γκιουλενιστών. Στη συνέχεια, όπως μας έχει συνηθίσει το καθεστώς Ερντογάν, θα υπάρξει νέο κύμα εκκαθαρίσεων σε όλους τους τομείς της κρατικής ζωής.

Το σενάριο αυτό επαναλαμβάνεται από τις 15 Ιουλίου του 2016 και το περίφημο στημένο πραξικόπημα – αντιπραξικόπημα που οδήγησε την Τουρκία σε κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και σε διεθνή ανυποληψία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η ρητορική στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του καθεστώτος αναλώνεται στο να κατηγορήσει τον ξένο παράγοντα για παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας και βεβαίως να καταγγείλει τον σύγχρονο σατανά για την τουρκική εξωτερική πολιτική που είναι οι ΗΠΑ.

Το νέο κύμα αντιαμερικανισμού του καθεστώτος Ερντογάν προκαλείται από τις δηλώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ, το οποίο την Τρίτη ξεκαθάρισε πως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός των εκλογικών αποτελεσμάτων. Κάτι το αυτονόητο, δηλαδή, για τις δυτικές δημοκρατίες, αλλά προφανώς καθόλου αυτονόητο για τη σύγχρονη Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «Star» τιτλοφορεί «Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα»

 

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Akit» είναι: «Αποδείχθηκε η κλοπή - Σε πανικό το CHP (Το CHP είναι το ρεπουμπλικανικό κόμμα - αντιπολίτευση)»

Η εφημερίδα «Τουρκία» τιτλοφορεί: «Ποιος άλλαξε τα πρακτικά»

Ο τίτλος της εφημερίδας «Aksam» είναι: «Κλοπή κατά συρροή»

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν δεν αποδέχεται την ήττα του στην Πόλη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης