Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι θα μεταβεί στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία την προσεχή εβδομάδα, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση.

Η Μογκερίνι, η οποία διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις μακρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα και στην Τεχεράνη την Τρίτη, για συναντήσεις που θα αφορούν στις σχέσεις των χωρών αυτών με την Ε.Ε., στα διεθνή ζητήματα και στη συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολλούς Σαουδάραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, με τους οποίους θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σαουδική Αραβία και την κατάσταση στην περιοχή μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 14 Ιουλίου στη Βιέννη το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις.

Την Τρίτη η Μογκερίνι θα μεταβεί στο Ιράν, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι συναντήσεις θα αφορούν κυρίως στην εφαρμογή της συμφωνίας, στην οποία η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «αναμένεται να εξακολουθήσει να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Εκτιμούν πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη θα διευρύνει την επιρροή του Ιράν, του σιίτη αντιπάλου τους, που κατηγορείται ότι «παρεμβαίνει» στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων -Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία- και του Ιράν κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στις 14 Ιουλίου σε μία συμφωνία η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τεχεράνη, οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύθηκαν να άρουν τις κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία.

Η Μογκερίνι είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ένα σημάδι ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης