Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα προσαχθεί σε δίκη στις 19 Σεπτεμβρίου όσον αφορά την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γράφει σήμερα στον ιστότοπό της η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι ο ΕλΜπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να δώσει την παραίτησή του σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΕλΜπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή, σύμφωνα με την Αλ Αχράμ.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

«Ζητούμε από τις αιγυπτιακές αρχές να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να συλλέξει πληροφορίες που θα στηρίζονται σε μαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε άλλες πηγές, εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την συνέχιση της βίας στην Αίγυπτο», δήλωσε επίσης η ίδια. «Οι θάνατοι την νύχτα της Κυριακής 36 κρατουμένων που βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πλήρους έρευνας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη επίσης στην σύλληψη εκατοντάδων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων τις τελευταίες ημέρες, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στερείται της ελευθερίας του θα πρέπει να χαίρει ανθρώπινης μεταχείρισης και να επωφελείται από όλες τις νομικές εγγυήσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε την διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό, και αυτό των αιγυπτιακών αρχών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπολογίζουν ότι οι νεκροί στο δικό τους στρατόπεδο ξεπερνούν τους 2.000.

Πηγή: ΑΠΕ – ΑΜΠ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης