Σε απόλυτη αποσύνθεση βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι παραιτήσεις στο Γραφείο του Μπόρις Τζόνσον «πέφτουν βροχή», αγγίζοντας πλέον τουλάχιστον τις 15.

Συγκεκριμένα, μετά τις παραιτήσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και αφορούσαν τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, καθώς και οκτώ πιο χαμηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, από το πρωί τηςNew York Times Τετάρτης έως και το μεσημέρι της ίδιας μέρας έχουν ανακοινωθεί άλλες τέσσερις αποχωρήσεις από την κυβερνητική ηγεσία της Βρετανίας, αυτές τεσσάρων υφυπουργών (δύο Παιδείας, ενός Οικονομικών και μίας Δικαιοσύνης). Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί και οι παραιτήσεις δύο κοινοβουλευτικών ιδιαιτέρων γραμματέων, δηλαδή βοηθών των υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραιτήσεις των υφυπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας μοιράζονται ορισμένα κοινά σημεία όσον αφορά στους λόγους που οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, αφού και ο υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Γουίλ Κουίνς, αλλά και η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βικτόρια Άτκινς, μιλούν για έλλειψη ειλικρίνειας και σεβασμού από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Πέρα από τους προαναφερόμενους, την Τετάρτη παραιτήθηκαν επίσης ο υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Τζον Γκλεν και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα σχολεία, Ρόμπιν Γουόκερ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει προς το παρόν προσκολλημένος στην εξουσία, με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι, να δηλώνει ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα τη λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης The Guardianστη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ’ αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση;

Ο Τζόνσον γλίτωσε παρά τρίχα από πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε να του χαρίζει ασυλία για 12 μήνες από μια άλλη. Ωστόσο, κάποιοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος προσπαθούν να αλλάξουν τους κομματικούς κανόνες για να συντομεύσουν αυτή την περίοδο ασυλίας.

Επίσης, άλλοι βουλευτές απηύθυναν έκκληση στους υπουργούς της κυβέρνησής του να κινηθούν εναντίον του. Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του;

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει αυτό:

  • Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου, και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.
  • Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.
  • Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν και άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.

Εύρεση διαδόχου

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

  • Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.
  • Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία, και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.
  • Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.
  • Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.
  • Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί όλο αυτό;

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτις λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016, καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης