Το περιεχόμενο ενός παλιού γράμματος προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. 

Στην αποκαλυπτική αυτή συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και πως χρειάστηκε να πείσει την κ. Μέρκελ να συμφωνήσει σε πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα, η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα αρωγής. “Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα” είπα στην καγκελάριο για να επιχειρήσω να την πείσω πως, όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα, τόσο πιο δαπανηρό θα είναι» είπε ο κ. Σαρκοζί. 

Σε επιστολή του προς την κ. Μέρκελ τον Αύγουστο του 2007, ο κ. Σαρκοζί ζήτησε από την καγκελάριο να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της G8 τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα. 

«Μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση» δήλωσε στην Le Monde ο πρώην πρόεδρος. Ισχυρίστηκε δε, ότι ένα χρόνο πριν από την υπόθεση της Lehman ήταν πεπεισμένος ότι η υπερβολές της τιτλοποίησης θα «έσκαγαν στα χέρια τους». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με ξύπνησαν στις 2 ή 3 το πρωί. Οι αγορές θα ανοίξουν στην Ασία, μου εξήγησαν, και έχουμε ένα γιγάντιο πρόβλημα με την Dexia» είπε ο κ. Σαρκοζί, θυμούμενος περιστατικό από το 2008. 

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση διάσωσης κόστους 6,4 δισ. ευρώ. Σηκώθηκα αμέσως. Φθάνω στο πράσινο σαλόνι. Είναι εκεί ο Ξαβιέ Μισκά, η οικονομική ομάδα μου και η Κριστίν Λαγκάρντ [τότε υπουργός Οικονομίας], στην οποία θέλω να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής για τη νηφαλιότητα και το θάρρος της» δήλωσε ο κ. Σαρκοζί και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σώσουμε την Dexia».

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε στη γαλλική εφημερίδα ότι το 2009 δέχτηκε μια ακόμη επίσκεψη στο Ελιζέ, αυτή τη φορά από τους επικεφαλής της Renault και της PSA. 

«Ελλείψει τραπεζικών πιστώσεων, σε δύο μήνες δεν θα μπορούσαν πια να πληρώσουν τους μισθούς. Αποφάσισα να τους δανείσει το κράτος 3 δισ. ευρώ με 7%, κάτι που τους έσωσε» ανέφερε σχετικά. 

Αναφερόμενος στη σχέση του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι από την αρχή «ήταν περίπλοκη». 

Όπως ανέφερε, η Άνγκελα Μέρκελ είναι «θεμελιωδώς επιφυλακτική» και δεν εμπιστεύεται καινούργιες ιδέες και ανάληψη δράσης εκ των προτέρων. Παρόλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια αξιόλογη πολιτικός, που έχει, όμως, την τάση να περιμένει μέχρι το «τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης