Το Ιράν κατήγγειλε πράξη «σαμποτάζ» στη Μεσόγειο σε εμπορικό πλοίο ιρανικής εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που διευκρινίζει ότι η επίθεση προκάλεσε υλικές ζημίες στο πλοίο.

«Λάβαμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση δολιοφθοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ προσθέτοντας ότι το περιστατικό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την ονομασία Iran Shahr-e-Kord που ανήκει στην ιρανική εταιρεία IRISL, έπλεε ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη όταν το κύτος του επλήγη από «εκρηκτικό μηχανισμό» την Τετάρτη, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας καταγγέλλοντας «τρομοκρατική ενέργεια» και «παράδειγμα ναυτικής πειρατείας».

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ τόνισε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί «με σοβαρότητα» το περιστατικό στις «διαφορετικές του διαστάσεις» για να «εντοπίσει τους δράστες».

Το περιστατικό σημειώνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφού το Ισραήλ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για επίθεση εναντίον ισραηλινού πλοίου στον Κόλπο του Ομάν. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Ιράν.

Η εταιρεία IRISL βρίσκεται από τον περασμένο χρόνο στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά υλικού που συνδέεται με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το 2018 την Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης