Το λογότυπο της προεκλογικής εκστρατείας του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που περιέχει το όνομα του προφήτη Μωάμεθ στα αραβικά, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στην Τουρκία, κοσμικού χαρακτήρα μουσουλμανική χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, αραβολόγος, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα μήνυμα στο Twitter, λέγοντας: «Ξέρετε ότι το όνομα του Προφήτη μας Μωάμεθ στα αραβικά υπάρχει στο λογότυπο του υποψηφίου μας στην προεδρία κ. Ερντογάν;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα αυτό προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στους οποίους ο πρωθυπουργός Ερντογάν επικρίνεται για «ανάμιξη της πολιτικής με τη θρησκεία».

«Ερντογάν δείξε πόσο εμπορεύεσαι το Ισλάμ», έγραψε ο χρήστης The Nile, ενώ η χρήστρια, η Σερπιλνάζ Γιασίτ καταγγέλλει την επιλογή του υποψηφίου: «Ποιος νομίζει ότι είναι; είναι βλασφημία να χρησιμοποιεί το όνομα του προφήτη για πολιτικούς σκοπούς».

Ο 60χρονος Ερντογάν, που θεωρείται ο επικρατέστερος για τη νίκη στις εκλογές στις 10 και 24 Αυγούστου, οι οποίες για πρώτη φορά θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα, τηρεί σιγή για το λογότυπο που έχει προκαλέσει διαμάχη και που, σύμφωνα με τους επικριτές του, μοιάζει με αυτό που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν, θρησκευόμενος μουσουλμάνος, κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι οδήγησε την Τουρκία την οποία κυβερνά από το 2002 σε «ισλαμική» εκτροπή με τη λήψη σειράς μέτρων κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, τη νομιμοποίηση της μαντίλας στη δημόσια διοίκηση και την παρέμβασή του στην ιδιωτική σφαίρα των Τούρκων. Πολύ πρόσφατα δήλωσε αντίθετος στα τατουάζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης