Με ένα σαφές προβάδισμα και πρωτοφανές ποσοστό 29% εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στο νέο τεύχος του έγκριτου εβδομαδιαίου αυστριακού περιοδικού «Προφίλ» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Δέκα μήνες μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, η δημοσκόπηση καταγράφει ένα προβάδισμα των Ελευθέρων κατά τέσσερις μονάδες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (25%) και δέκα μονάδων από το συντηρητικό Λαϊκό (19%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι (13%), ΝΕΟΣ -Νέα Αυστρία (10%) και η Ομάδα Στρόναχ (2%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υποθετικό ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης, ποιον θα επέλεγαν οι ερωτηθέντες ως καγκελάριο (αρχηγό της κυβέρνησης) σε περίπτωση άμεσης εκλογής του, ένα ποσοστό 20% τάσσεται υπέρ του σημερινού καγκελάριου, του Σοσιαλδημοκράτη Βέρνερ Φάιμαν, με τον αρχηγό των Ελευθέρων, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, να είναι ήδη στη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις μίας μονάδας (19%).

Ακολουθούν ο σημερινός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος — με τους Σοσιαλδημοκράτες — Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ (14%), η αρχηγός των Πρασίνων Εύα Γλαβίσνιγκ (9%), ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς (6%) και η επικεφαλής της Ομάδας Στρόναχ, Κάθριν Νάχμπαουερ (3%).

Πάντως, αναλυτές στη Βιέννη ερμηνεύουν το προβάδισμα με το οποίο εμφανίζεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ως φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί και στα προηγούμενα χρόνια στο διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Αυστρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα παραδείγματα που αναφέρουν οι ίδιοι, είναι και εκείνο τον Μάρτιο του 2011, όταν το Κόμμα των Ελευθέρων ερχόταν στις δημοσκοπήσεις πρώτο με ποσοστό 29% έναντι ενός 26% που συγκέντρωνε το καθένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.
Κάτι ανάλογο συνέβαινε και πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2013, όταν στις δημοσκοπήσεις — για τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου – καταγραφόταν προβάδισμα των Ελευθέρων, με ποσοστό 27%, τη στιγμή που το ποσοστό των δύο κυβερνητικών κομμάτων ήταν τότε 24% για τους Σοσιαλδημοκράτες και 20% για το Λαϊκό.

Τελικά, στις βουλευτικές εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες — οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ηγούνται και πάλι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα — είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8%, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24%, ενώ ακολουθούσαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5%, Πράσινοι 12,4%, η Ομάδα Στρόναχ 5,7% και το ΝΕΟΣ με 5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια τωρινή δημοσκόπηση του «Προφίλ» εμφανίζει ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η Αυστρία αποδέχεται σήμερα υπερβολικά πολλούς αιτούντες άσυλο, ποσοστό 40% βρίσκει επαρκή αυτόν τον αριθμό, ενώ ένα ποσοστό 16% θα ήθελε να γίνονται δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης