Βέτο για το σχέδιο απόφασης το οποίο υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε η Ρωσία με στόχο να μπλοκάρει το ψήφισμα της πρότασης για την έκδοση κοινού κειμένου που θα καταδικάζει την κυβέρνηση της Συρίας για την επίθεση με χημικά.

Το έγγραφο σημειώνεται, πως συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εν μέσω διεθνούς κρίσης πάνω από την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στις 4 Απριλίου. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ένοχος για την υποτιθέμενη επίθεση και ανταπέδωσε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα επέκρινε τις ΗΠΑ για στρατιωτική δράση τους, χαρακτηρίζοντάς τις «παράνομες», ενώ η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία για συνενοχή στο υποτιθέμενο έγκλημα απαιτώντας να σταματήσει την υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με το περιστατικό, το νέο έγγραφο δεν καθορίζει την ευθύνη γι ‘αυτό στη Δαμασκό.

Πρόκειται για την όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου» ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι,

Η Κίνα η οποία έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.

Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης