Σύμμαχος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη τα σχέδιά του για τη διοργάνωση νέας διαδήλωσης κατά του Κρεμλίνου την προσεχή Κυριακή σημειώνοντας ότι η μορφή της εκδήλωσης αυτής θα διαφέρει από τις προηγούμενες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MBKh.

Ο Λεονίντ Βολκόφ δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα ή αύριο, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει προσπάθεια να κρατηθούν μακριά από την αστυνομία οι διαδηλωτές με ακαθόριστο ακόμη τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα πάντως, ο Βολκόφ κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους κήπους και στις αυλές των σπιτιών τους σε όλη τη Ρωσία αργά το βράδυ της Κυριακής και να κρατήσουν ψηλά το κινητό τους με αναμμένο τον φακό του σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα κατά της φυλάκισης του Ναβάλνι.

Από την πλευρά του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τους συμμάχους του Ναβάλνι για προδοσία επειδή συζήτησαν με τη Δύση την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας εξαιτίας της υπόθεσης Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «χυδαία» μια τέτοια συμπεριφορά και μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM είπε: «Δεν συζητάμε για τη νομική πτυχή της υπόθεσης. Από ηθικής πλευράς πρόκειται για προδοσία».

Σε δηλώσεις της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, η ίδια επισήμανε ότι η υπόθεση Ναβάλνι δεν αφορά ούτε την ΕΕ, ούτε την Ισπανία επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί τις εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ για την Καταλονία, είπε ότι στην Ισπανία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, υπάρχουν πολιτικοί που βρίσκονται στη φυλακή και για μια ακόμη φορά ζήτησε την αποφυλάκιση του Ναβάλνι.

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις, η Ζαχάροβα σχολίασε ότι η Ρωσία έχει παρουσιάσει ένα ολόκληρο πακέτο αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι δυτικοί διπλωμάτες συμμετείχαν στις πρόσφατες, παράνομες κατά τη Μόσχα, διαδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τους Σουηδούς, Πολωνούς και Γερμανούς διπλωμάτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις λέγοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα φύγουν από τη χώρα.

Χθες μάλιστα, σε μια κίνηση αντιποίνων, οι τρεις αυτές χώρες απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες.

«Έχουμε παρουσιάσει ένα ολόκληρο πακέτο με αποδείξεις για να επιβεβαιώσουμε ότι δυτικοί διπλωμάτες συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, θεωρώ ότι ολόκληρος ο κόσμος το έχει δει. Πολλοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι λένε “ΟΚ, συμμετείχαν, και τι έγινε;”. Ίσως αυτό να είναι ανάρμοστο, ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνουν, αλλά τι είναι τόσο σοβαρό σε σχέση με αυτό;… Ωστόσο, στην ουσία, αυτό δεν θα πρέπει να αξιολογείται ως μια ξεχωριστή ενέργεια, αλλά ως τμήμα ενός ολόκληρου πακέτου ενεργειών από την πλευρά της Δύσης εναντίον της χώρας μας» δήλωσε η Ζαχάροβα στο Vesti FM.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης