Πολλά ρωσικά ΜΜΕ καταγγέλλουν σήμερα Πέμπτη τη φυλάκιση του αρχισυντάκτη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediazona με αφορμή ένα retweet για διαδήλωση υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και την αυξανόμενη καταστολή των τελευταίων εβδομάδων στη Ρωσία.

Έτσι η εφημερίδα Kommersant χαρακτήρισε τη φυλάκιση του Σεργκέι Σμιρνόφ ως «απόπειρα εκφοβισμού όλων των άλλων δημοσιογράφων» σε άρθρο της, στο οποίο καλεί για τη άμεση απελευθέρωσή του, όπως και τουλάχιστον άλλα είκοσι εθνικά και περιφερειακά ΜΜΕ που καταχωρίζονται από τη Mediazona.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTVI εκτίμησε πως η σύλληψη αυτή αποδεικνύει «το αυξημένο επίπεδο πίεσης εναντίον των ανεξάρτητων ΜΜΕ».

«Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον Τύπο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες εξαιρετικά σκληρών ενεργειών των δυνάμεων της τάξης εναντίον των διαδηλωτών» που υποστηρίζουν τον φυλακισθέντα αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέρει η Kommersant, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ωστόσο ένας επιχειρηματίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Πράγματι, οι αστυνομικοί χτύπησαν σε πολλές περιπτώσεις με κλομπ πολλούς διαδηλωτές ρίχνοντάς τους στο έδαφος ή δημοσιογράφους εν ώρα εργασίας, μπροστά στις κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δράση δεν δικαιολογεί την προσφυγή σε υπερβολική βία» συνεχίζει η Kommersant.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν συνολικά στις 23 και 31 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στη Μόσχα, στη διάρκεια διαδηλώσεων για την απελευθέρωση του Ναβάλνι.

Κατά συνέπεια, τα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα της Μόσχας έχουν πλημμυρίσει από υπόπτους και καταδικασθέντες σε σχέση με τις απαγορευμένες αυτές διαδηλώσεις, αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση πολλών ημερών ή εβδομάδων.

Ο Σμιρνόφ εκτίει τις 25 ημέρες της ποινής του σε ένα κέντρο κράτησης για μετανάστες ελλείψει άλλου χώρου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, που καταγράφει τις συλλήψεις και παρακολουθεί τις νομικές διαδικασίες, και με πολλές μαρτυρίες στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές μερικές φορές κλείνονται για ώρες, χωρίς νερό ούτε πρόσβαση σε αποχωρητήριο, μέσα σε αστυνομικές κλούβες γεμάτες συλληφθέντες.

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε ότι ο Σεργκέι Σμιρνόφ είναι ύποπτος για παραβίαση του νόμου για τη διοργάνωση διαδηλώσεων επειδή έκανε retweet μια χιουμοριστική ανάρτηση για την ομοιότητά του με έναν Ρώσο τραγουδιστή πανκ συγκροτήματος στην οποία όμως υπήρχε και κάλεσμα συνεργατών του Ναβάλνι για συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο αντιπολιτευόμενος καταδικάστηκε προχθές, Τρίτη, σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών επειδή παραβίασε, σύμφωνα με τις αρχές, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης