Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σήμερα νόμο, που επιτρέπει στους πρώην προέδρους της χώρας να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) όταν λήξει η θητεία τους στο Κρεμλίνο.

Ο νόμος επιφέρει σαρωτικές αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας τις οποίες πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν εφέτος και μεταξύ άλλων του επιτρέπουν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία για δύο επιπλέον εξαετείς θητείες, μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αλλαγές αυτές εξετάζονται τα ενδεχόμενα σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει ο Πούτιν μετά το τέλος της τρέχουσας προεδρικής του θητείας, που είναι η δεύτερη συνεχόμενη και τέταρτη γενικά. Να θέσει δηλαδή εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ή να γίνει ισόβιος γερουσιαστής.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στους προέδρους να διορίζουν όχι περισσότερους από 30 γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και να γίνουν οι ίδιοι ισόβιοι γερουσιαστές μετά τη λήξη της θητείας τους. Από τους 30 που θα μπορεί να διορίζει ο πρόεδρος, μόνο έως επτά γερουσιαστές θα μπορούν να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές.

Ο διορισμός των γερουσιαστών είναι δικαίωμα του αρχηγού του κράτους, αλλά όχι υποχρέωση και ο πρόεδρος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του αυτού οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, μπορούν να διεκδικήσουν πολίτες «με διακεκριμένες υπηρεσίες ενώπιον της χώρας στον τομέα της κρατικής και κοινωνικής δραστηριότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος νόμος ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά έχει υποστηριχθεί από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) θα εγγυάται ασυλία στους πρώην προέδρους για αδικήματα που έχουν διαπράξει στη ζωή τους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης