Ο Αμερικανός φοιτητής και πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, μεταφέρθηκε την Παρασκευή από τις φυλακές της Μόσχας στις οποίες κρατείτο στην περιοχή της Μορδοβίας, στην οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φυλακών σοβιετικού τύπου με σκληρές συνθήκες.

Ο Τρέβορ Ριντ καταδικάστηκε πέρυσι με την κατηγορία ότι απείλησε την ζωή δύο αστυνομικών όταν τους επιτέθηκε ενώ ήταν μεθυσμένος, κατηγορία την οποία αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι ήταν μια «καθαρά πολιτική» απόφαση, ενώ η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε το δικαστήριο «θέατρο του παραλόγου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έφεση την οποία υπέβαλε απερρίφθη και όπως δήλωσε ο Αλεξέι Μέλνικοφ, μέλος της επιτροπής επιτήρησης φυλακών, «σήμερα το πρωί ο Τρέβορ Ριντ μεταφέρθηκε από τη Μόσχα και θα εκτίσει την ποινή του σε μια από τις φυλακές της Μορδοβίας».

Ο Αμερικανός φοιτητής Τρέβορ Ριντ που καταδικάστηκε για επίθεση εναντίον αστυνομικών και ο καταδικασθείς για κατασκοπεία Αμερικανός Πολ Γουίλαν θα εκτίσουν τις ποινές τους στην Μορδοβία σε διαφορετικές φυλακές, δήλωσε η Έβα Μερκάτσεβα, μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής Επιτήρησης της Μόσχας, προσθέτοντας ότι ο Ριντ θα πάει σε κανονικές φυλακές, ενώ ο Γουίλαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η Μορδοβία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας. Σε φυλακές της ίδιας περιοχής εκτίει την ποινή 16ετούς κάθειρξης με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας και ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 18 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» της Μόσχας για κατασκοπευτική δραστηριότητα, και είναι υπήκοος ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά και Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα στη Γενεύη ότι είναι έτοιμος για μια συμφωνία που θα αφορά στην ανταλλαγή κρατουμένων. Ο Μπάιντεν είχε διευκρινίσει τότε ότι κατά τη συνάντηση της Γενεύης είχε μιλήσει για τον Τρέβορ Ριντ και τον Πολ Γουίλαν. Ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμή άγνωστο αν ο Ριντ ή ο Γουίλαν συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ανταλλαγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης