Μόσχα και Ουάσινγκτον συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, στη Γενεύη τον στρατηγικό διάλογο που ξεκίνησαν τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις, που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησαν περίπου στις 10:30 το πρωί με τη συμμετοχή της δεύτερης στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουέντι Σέρμαν και του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και αναμένεται να διαρκέσουν ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν περιορισμένες προσδοκίες από τις συνομιλίες αυτές, από τις οποίες δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα. Οι συζητήσεις θα περιστραφούν κυρίως γύρω από το ακανθώδες ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών. Η Μπόνι Τζένκινς, που πρόσφατα ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμμετέχει στην αμερικανική αποστολή.

«Στον διάλογο αυτό αναζητούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μελλοντικά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και περιορισμού των κινδύνων» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί αν οι Αμερικανοί «επιθυμούν σοβαρά να ξεκινήσουν έναν στοχευμένο και ενεργητικό διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα», όμως την Τρίτη προειδοποίησε: «Δεν θα είχα πολλές προσδοκίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο έντασης σε πολλά μέτωπα μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να έχουν απειλήσει τη Ρωσία ότι θα λάβουν μέτρα αν η Μόσχα δεν σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, προέρχονται κυρίως από το ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, όμως ο Πούτιν χαιρέτισε τις προσπάθειες του Μπάιντεν να καταστήσει πιο προβλέψιμες τις διμερείς σχέσεις.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε και πάλι την Τρίτη στον Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε και πάλι τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Καταφέρθηκε, εξάλλου, εναντίον του Πούτιν, επισημαίνοντας ότι «έχει αληθινό πρόβλημα, είναι επικεφαλής μιας οικονομίας που έχει πυρηνικά όπλα και πετρελαιοπηγές και τίποτε άλλο», προσθέτοντας ότι «αυτό τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο κατά την άποψή μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης