Ο ρωσο-αμερικανικός αυτόματος διαπλανητικόs σταθμός «Βενέρα-D» ενδέχεται να αποσταλεί στο διάστημα το 2026-2027, με βάση την παρουσίαση που έκανε την Τετάρτη, στη Μόσχα, στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα τις Έρευνες του Ηλιακού συστήματος, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λουντμίλα Ζασόβαγια.

«Η έναρξη της αποστολής είναι εφικτό να γίνει στην περίοδο 2026-2027 και εν συνεχεία ανά διαστήματα ενάμισι έτους, ενώ στην εκτόξευση του σταθμού θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι ”Άνγκαρα-5” και πυραυλοκινητήρες ανώτερου σταδίου KVTK είτε BRIZ», όπως αναφέρεται στην παρουσίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Λεβ Ζελιόνι εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινή ρωσο-αμερικανική πτήση του διαπλανητικού σταθμού «Βενέρα-D», με προορισμό την Αφροδίτη θα πραγματοποιηθεί μετά το 2025.

Η αποστολή «Βενέρα-D» είχε ενταχθεί στο ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα του 2006-2015, αλλά όχι στο πρόγραμμα του 2016-2025.

Το πρόγραμμα «Βενέρα-D» έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν μακρόβιο σταθμό στην Αφροδίτη, που θα μελετάει την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος περιλαμβάνουν τις συσκευές προσγείωσης και τροχιάς που θα είναι ρωσικής κατασκευής. Η NASA ενδέχεται να συμβάλλει με την τηλεκατευθυνόμενη ατμοσφαιρική πλατφόρμα VAMP (Venus Atmospheric Manoeuvrable Platform), δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας Northrop Grumman.

Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή που περιλαμβάνει μερικούς μικρούς ανιχνευτές, που θα λειτουργούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα υψηλών θερμοκρασιών και οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργήσουν στην επιφάνεια της Αφροδίτης για μερικές χιλιάδες ώρες. Οι ανιχνευτές αυτοί μπορούν να διασκορπιστούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου θα καταγράφουν τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας της συσκευής «Βενέρα» στην επιφάνεια ήταν δύο ώρες.

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αερόστατα ελεύθερης πλεύσης είτε ένας μικρός υποδορυφόρος.

Πηγή: www.ria.ru

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης