Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρωσία επιμνημόσυνη τελετή για τους πέντε επιστήμονες που σκοτώθηκαν σε μια μυστηριώδη έκρηξη την περασμένη εβδομάδα, ενώ ένας αξιωματούχος στο ερευνητικό ινστιτούτο τους υπαινίχθηκε ότι εργάζονταν για την κατασκευή ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Οι αρχές δίνουν με το σταγονόμετρο πληροφορίες για την έκρηξη που σημειώθηκε στη διάρκεια πυραυλικής δοκιμής σε μια πλατφόρμα στη Λευκή Θάλασσα ανοικτά της βόρειας Ρωσίας η οποία, σύμφωνα με την Greenpeace, προκάλεσε 20 φορές αύξηση της ραδιενέργειας σε μια κοντινή πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρηνικοί ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ είπαν πως υποψιάζονται ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ, ένα από τα νέα «αθέατα» όπλα τα οποία είχε εκθειάσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια επίδειξη στις αρχές του χρόνου.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, Ρώσοι αξιωματούχοι στο πυρηνικό ερευνητικό ινστιτούτο όπου εργάζονταν οι επιστήμονες δήλωσαν πως το δυστύχημα προκάλεσε δυο φορές αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας που διήρκεσαν μόνο μία ώρα.

Ο Βιατσεσλάβ Σολόβιεφ, ένας από τους αξιωματούχους στο ινστιτούτο στην κλειστή πόλη Σαρόφ, δεν αποκάλυψε ακριβώς σε τι εργάζονταν οι πυρηνικοί ειδικοί, αλλά είπε πως το ινστιτούτο εργάζεται με πυρηνοκίνητες ενεργειακές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε πως η δουλειά του ινστιτούτου εξυπηρετεί τόσο πολιτικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

«Μία από τις γραμμές (έρευνας και ανάπτυξης) είναι η δημιουργία πηγών θερμικής ή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ραδιενεργά υλικά, περιλαμβανομένων σχάσιμων υλικών και ραδιοϊσοτόπων», είπε.

«Αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν επίσης σε πολλές χώρες. Οι Αμερικανοί πέρυσι… προχώρησαν επίσης σε δοκιμή ενός αντιδραστήρα μικρής κλίμακας… Το κέντρο μας συνεχίζει επίσης να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Βαλεντίν Κοστιούκοφ, επικεφαλής του πυρηνικού κέντρου, το οποίο είναι τμήμα της κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε ότι ένα έτος προσεκτικής εργασίας είχε προηγηθεί της δοκιμής και πως μια κρατική επιτροπή ερευνά τι δεν πήγε καλά.

Οι πυρηνικοί ειδικοί προσπάθησαν σκληρά να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα, είπε ο Κοστιούκοφ. Τους αποκάλεσε «εθνικούς ήρωες» και είπε πως το ινστιτούτο έχει ζητήσει να τους αποδοθούν μετά θάνατον κρατικές διακρίσεις.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν η αφρόκρεμα του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου και έχουν κάνει δοκιμές κάτω από ορισμένες από τις πιο απίστευτα δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης