«Μια διακλάδωση του TurkStream περνά από τη Βουλγαρία και συνεχίζει για Σερβία, Ουγγαρία και Βοσνία. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Αθήνα και Σκόπια» σχολιάζει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με τίτλο «Τα Βαλκάνια στη διακλάδωση του TurkStream».

Η FAZ παρατηρεί ότι «με μια πρώτη ματιά η σύνδεση στον νέο αγωγό μοιάζει συμφέρουσα. Όμως, έτσι Μόσχα και Άγκυρα αποκτούν πρόσβαση σε κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας των εύθραυστων κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει την Ε.Ε., η οποία έχει χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής της στην περιοχή μετά το ”όχι” του Γάλλου προέδρου Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε περίπτωση που Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι δεν παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη νότια Ευρώπη, θα παραγκωνιστούν από άλλες δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολιτικοί επιστήμονες μιλούν για “ενεργειακό άξονα Μόσχας-Άγκυρας”, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη» γράφει η «Die Welt» με τίτλο «Ο ενεργειακός άξονας Μόσχας-Άγκυρας: Ένα ρίσκο για την Ε.Ε.».

«Αρχικά στα σχέδια των Ευρωπαίων ήταν η Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο εταίρο σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Όμως, με τη νέα ενεργειακή τους συμμαχία, Μόσχα και Άγκυρα είναι πλέον σε θέση να ασκήσουν πιέσεις στην Ε.Ε. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο ο πρόεδρος Ερντογάν είναι έτοιμος να ενισχύσει ακόμα και την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, μιας και η Τουρκία δεν διαθέτει δικό της φυσικό αέριο και αναγκάζεται να το εισάγει. Σε αναζήτηση εταίρων εκτός της Ε.Ε. ο Τούρκος πρόεδρος έπεσε στις ανοιχτές αγκάλες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τον TurkStream η Τουρκία αποδέχεται έναν ισχυρότερο ρόλο της Ρωσίας στον εφοδιασμό της με ενέργεια, από τη στιγμή που ο νέος αγωγός θα καλύπτει το 35% των τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο».

Πηγή: Deutsche Welle 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης