Ανοικτή τελετή προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που πάτησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Καθεδρικό της Ουάσινγκτον στις Η.Π.Α..

Στενοί συγγενείς, φίλοι και απλοί άνθρωποι έδωσαν το παρών στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε (με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου) για τον Neil Armstrong, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 82 ετών λόγω επιπλοκών ύστερα εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και οι δύο αστροναύτες που συμπλήρωναν τη «θρυλική» αποστολή «Apollo 11»: Buzz Aldrin και Michael Collins.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Από αριστερά προς δεξιά: Buzz Aldrin, Annie Glenn, John Glenn και Diana Krall)

Στη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε μια αργή και μελαγχολική έκδοση του τραγουδιού «Fly Me to the Moon» από την Diana Krall, ενώ σε ένα από τα βιτρό τοποθετήθηκε μια σεληνιακή πέτρα, την οποία είχαν φέρει μαζί τους κατά την επιστροφή τα μέλη της αποστολής «Apollo 11». Στις 20 Ιουλίου 1969, εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο παρακολούθησαν τον Neil Armstrong την ώρα που πατούσε το πόδι του πάνω στο σεληνιακό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα μικρό βήμα για τον Άνθρωπο, ένα μεγάλο για την Ανθρωπότητα», είχε πει.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου σε στενό οικογενειακό κύκλο μέσα σε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο του γκολφ στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο.

Ταπεινότητα, αφοσίωση, θάρρος

Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν για τον νεκρό μια σειρά από σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και της NASA.

O Eugene A. Cernan (ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη με την αποστολή «Apollo 17») εξήγησε ότι ο «φίλος» του ήταν ένας εθνικός ήρωας με μια απίστευτη προσφορά.

«Ήταν ένας μύθος που το όνομά του θα ζει για πάντα στους αιώνες ακόμα και όταν όλα αυτά που σήμερα βιώνουμε θα έχουν ξεχαστεί. Ήταν ένας φίλος που η αφοσίωση και η δέσμευση του σε όλα αυτά που πίστευε ήταν απόλυτη», σημείωσε με βαριά φωνή.

«Η ταπεινότητα και το κουράγιο του μας ανέβασαν στα άστρα», τόνισε από την πλευρά του συγκινημένος ο Charles Bolden, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), διαβάζοντας στη συνέχεια και ένα γράμμα του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama.

«Το αποτύπωμα του στην επιφάνεια του Φεγγαριού αντιστοιχεί μονάχα με το ανεξίτηλο σημάδι που άφησε στους Αμερικανούς πολίτες», έγραψε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα.

Δείτε το video…

 
Διαβάστε επίσης:
Στην τελευταία του κατοικία ο Neil Armstrong, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012, 06:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης