Πειρατές επιτέθηκαν σε ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο κοντά στις ακτές του Τόγκο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και έφυγαν αφού πήραν τέσσερα μέλη του πληρώματος ως ομήρους, δήλωσε το ναυτικό της Δυτικής Αφρικής, δύο ημέρες μετά από μια παρόμοια επίθεση στα ύδατα του γειτονικού Μπενίν.

Από τα μέλη του πληρώματος που απήχθησαν, δύο είναι Φιλιππινέζοι, ένας είναι Έλληνας και ένας Γεωργιανός, δήλωσε το ναυτικό. Ένας φύλακας πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στην επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 3.00, το πλοίο «Έλκα Αριστοτέλης» […] δέχθηκε επίθεση περίπου σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λομέ από ένοπλους», ανέφερε η ανακοίνωση του ναυτικού.

Πρόκειται για πετρελαιοφόρο πλοίο που ναυπηγήθηκε το 2003, στο Σπλιτ της Κροατίας. Έχει ολική χωρητικότητα τους 55.096 τόνους και μέση ταχύτητα τους 5,1 κόμβους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε, ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορά το “ELKA ARISTOTLE”, στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή 4 μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς, προς το παρόν. Μπορούμε να πούμε μόνο ότι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων μας, είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Το σκάφος και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σέβονται τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο», αναφέρει η εταιρεία European Navigation Inc., στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

«Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης