Αποστροφή έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η δημοσίευση βίντεο που δείχνει τη λεηλασία των αποσκευών της πτήσης MH17 του Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο καταρρίφθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υλικό εμφανίζονται ένοπλοι ανάμεσα στα συντρίμμια και τα πτώματα να ανοίγουν τις αποσκευές των επιβατών και του πληρώματος για να κλέψουν πολύτιμα αντικείμεναΤο αεροσκάφος κατέπεσε σε ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου των συγκρούσεων ανάμεσα στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι 298 επιβαίνοντες – στην πλειονότητά τους Ολλανδοί και Αυστραλοί- βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η «Daily Telegraph» του Σίδνεϊ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο την Παρασκευή, αναφέρει ότι αυτό προέρχεται από τη βάση των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και ότι βρίσκεται στην κατοχή της εδώ και μόλις μία εβδομάδα.

Μαγνητοσκοπήθηκε από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αμέσως μετά τη συντριβή, όταν αυτοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή: To βίντεο περιέχει ιδιαίτερα σκληρές εικόνες

Στο ερασιτεχνικό βίντεο εμφανίζονται ένοπλοι με στρατιωτικές στολές ανάμεσα στα συντρίμμια και τα πτώματα να ανοίγουν τις αποσκευές των επιβατών και του πληρώματος για να κλέψουν πολύτιμα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είναι ένα αποκρουστικό βίντεο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαμε λάβει εδώ και 12 μήνες, δηλαδή ότι η πτήση MH17 του Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλια Μπίσοπ.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», στο βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να φορά στον λαιμό του το διακριτικό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω ένοπλοι άνδρες είναι ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

Το Κίεβο και οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας κατέρριψαν το αεροσκάφος με πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, τον οποίο τους είχε προμηθεύσει η Ρωσία. Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά αυτήν την εκδοχή και επιρρίπτει την ευθύνη στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Δηλώσεις Άμποτ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ αποκάλυψε την Παρασκευή επιτύμβια στήλη στην Καμπέρα, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συγγενείς των νεκρών.

«Σήμερα θυμόμαστε τους νεκρούς μας και ευχαριστούμε όσους τους έφεραν πίσω στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Αλλά πριν απ’ όλα, αναγνωρίζουμε την οδύνη των ανθρώπων που είναι βουτηγμένοι στο πένθος. Ζήσατε την πιο μαύρη χρονιά της ζωής σας. Σήμερα, η χώρα μας αναγνωρίζει τον πόνο σας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο ότι το βίντεο της «Daily Telegraph» αποδεικνύει ότι η συντριβή δεν ήταν «σε καμία περίπτωση ατύχημα».

Λίγο μετά την τραγωδία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 2166 με την οποία ζητείται οι υπεύθυνοι της καταστροφής να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργασθούν πλήρως στην έρευνα.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης