Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του δισεκατομμυριούχου Τραμπ.

Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24% του συνυποψήφιού του, Τραμπ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε σε απόσταση αναπνοής, από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ. Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, η νίκη του Κρουζ και η δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, αναμένεται ν’ ανακόψουν την προεκλογική δυναμική του Τραμπ, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και χαρακτηρίστηκε από δηλώσεις που προκάλεσαν οξείες αντιπαραθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν το κάλεσμα του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Ρούμπιο από την πλευρά του, δήλωσε: «Μου είπαν ότι πρέπει να περιμένω τη σειρά μου, ότι ήταν αναγκαίο να περιμένω στη γραμμή. Αλλά, σήμερα, εδώ στην Αιόβα, οι ψηφοφόροι αυτής της αξιοθαύμαστης πολιτείας, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τις επόμενες αναμετρήσεις μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων.

«Τα πράγματα τώρα γίνονται πιο δύσκολα για τον Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλυτής Ρον Μποντζίν. «Ο Τεντ Κρουζ απέδειξε ότι μπορεί να επιστρέψει τα χτυπήματα του Τραμπ, καθώς έχει πολιτική στρατηγική, ενώ ασκεί επιρροή και είναι θετικά αναγνωρίσιμος στους ευαγγελιστές ψηφοφόρους» τόνισε.

Ο πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι αναστέλλει την εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Χάκαμπι είχε κερδίσει στην προκαταρτική εκλογική αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα στην Αιόβα, το 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης