Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της «εύθραυστης» εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, κάλεσε την Τετάρτη το Κίεβο και τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες να κάνουν περισσότερα για να διεξάγονται έρευνες όσον αφορά τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αλεξάντερ Χουγκ, ο υποδιευθυντής του ΟΑΣΕ, επεσήμανε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι και οι δύο πλευρές συχνά δεν ερευνούν και δεν αναλαμβάνουν δράση για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • η ανακάλυψη απαγορευμένων όπλων,
  • η κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή
  • οι επιθέσεις εναντίον μελών της αποστολής του οργανισμού.

«Αμφότερα τα μέρη είναι εξίσου ένοχα και εντείνουν το αίσθημα ότι (…) δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόστος για τη μη συμμόρφωση προς τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του ΟΑΣΕ, η εκεχειρία επέτρεψε να απομακρυνθούν πολλά βαριά όπλα από τα μέτωπα του πολέμου, την ώρα που καταγράφονται όλο και λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με ό, τι ίσχυε έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαδικασία παραμένει «απρόβλεπτη και προβληματική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης