Μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία φιλοδοξεί να οργανώσει τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου κατά της «Ευρώπης της λιτότητας και της ξενοφοβίας», δρομολογεί το κόμμα των Podemos στην Ισπανία με στόχο να αποφευχθεί η «ανάδυση του νεοφασισμού».

Ο εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής του ισπανικού αριστερού κόμματος και γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του, Πάμπλο Ετσενίκε, προέβη στην ανακοίνωση της ίδρυσης της πρωτοβουλίας «Γέφυρες, όχι τείχη» (Puentes, no muros), κατόπιν πρωτοβουλίας του εκπροσώπου του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μιγέλ Ουρμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η πλατφόρμα σκοπό έχει να αναβιώσει το διάλογο και να αναθερμάνει τις ενωτικές τάσεις μεταξύ των διάφορων διάσπαρτων και διαφορετικού πρόσημου προοδευτικών οργανώσεων στην Ευρώπη, προκειμένου «να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην ξενοφοβία, το νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την πατριαρχία» των οικονομικών συμφερόντων που εγκαθιδρύεται, όπως λένε, όλο και περισσότερο στην ήπειρό μας.

Με γνώμονα την ανάληψη έμπρακτης δράσης, και σε συντονισμό με άλλες δυνάμεις όπως το «Σχέδιο Β’», η νέα τούτη πρωτοβουλία σκοπεύει να συντάξει έναν οδικό χάρτη, που θα θέτει στόχους και θα συνδράμει προσπάθειες που θα έρχονται να προστεθούν στις άλλες θεσμικές δράσεις κομμάτων και κυβερνήσεων.

Η ημερομηνία-κλειδί για την ιδρυτική πράξη της πρωτοβουλίας «Γέφυρες, όχι τείχη» θα είναι η 22η Απριλίου, όταν στο Θέατρο Παβόν της Μαδρίτης, υπό την παρουσία του επικεφαλής των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας και του γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος Πάβλο Ετσενίκε, θα οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή πολλών και διάσημων πολιτικών, διανοούμενων, ακτιβιστών κ.λπ. Σύμφωνα με το κείμενο που διένειμαν οι Podemos, η ιδρυτική τούτη συνεδρία και διακήρυξη θα αποτελέσουν την «πρώτη αντι-Τραμπ δράση στην Ισπανία», μία κραυγή «δεν θα περάσει» (no pasarán) στη Μαρίν Λεπέν κι ένα «αρκεί πια» σε όσους «μέσα από τη νεοφιλελεύθερη συμμαχία, παρουσιάζονται ως η μόνη εναλλακτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση της 22ας Απριλίου θα συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρωτοποριακός γλωσσολόγος Νοάμ Τσόμσκι, η πρόεδρος του Διακρατικού Ινστιτούτου Σούζαν Τζορτζ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ιδρυτής της πρωτοβουλίας DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης