Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, πρότειναν τη διεξαγωγή μιας συνάντησης ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη συριακή αντιπολίτευση στο ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση.

Μία εβδομάδα μετά την αποτυχία της συνάντησης της Γενεύης, ο όγδοος γύρος των συνομιλιών που διοργανώθηκαν στην καζακική πρωτεύουσα από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, συμμάχους του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες, επέτρεψε στη Ρωσία να ξαναθέσει την πρότασή της για τη σύγκληση ενός συριακού «συνεδρίου εθνικού διαλόγου» στο Σότσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν απάντησε, ωστόσο, σε όλα τα ερωτήματα που έχουν εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης από τα τέλη Οκτωβρίου έπειτα από τον προηγούμενο γύρο της Αστάνα, και κυρίως εκείνα που αφορούν την παρουσία των Κούρδων που θεωρείται κόκκινο πανί για την Άγκυρα. Η σύνθεση των προσκεκλημένων δυνάμεων δεν δημοσιοποιήθηκε.

«Οι εγγυήτριες χώρες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με σκοπό τη σύγκληση του συνεδρίου του συριακού εθνικού διαλόγου στο Σότσι στις 29 και 30 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή του συνόλου της συριακής κοινωνίας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ρωσική, η τουρκική και η ιρανική αντιπροσωπεία.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια προπαρασκευαστική συνάντηση στην πόλη αυτή της νότιας Ρωσίας στις 19 και 20 Ιανουαρίου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης