Έτοιμη να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία κατά της Βρετανίας στον Ο.Η.Ε. για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής χώρας στα νησιά Φώκλαντ εμφανίζεται η Αργεντινή. Όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner ανακοίνωσε την Τρίτη σε εκδήλωση στο προεδρικό Μέγαρο πως θα καταγγείλει τη Βρετανία για στρατικοποίηση του νότιου Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας μεταξύ άλλων ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων και βετεράνων του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες το 1982 εξήγησε πως «η Βρετανία γι άλλη μια φορά προκαλεί με τη συμπεριφορά της ένταση στην περιοχή».

«Θα καταγγείλουμε τη Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθώς η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια. Βρίσκονται στη διαδικασία να στρατιωτικοποιήσουν τον Νότιο Ατλαντικό για άλλη μια φορά. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά την αποστολή ενός υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού και του διαδόχου του θρόνου, τον οποίο θα προτιμούσαμε να βλέπαμε με πολιτική περιβολή», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τις αρχές του 2012 παρατηρείται μια επιδείνωση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αργεντινή και στη Βρετανία για τα νησιά «Μαλβίνας», τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για το Μπουένος Άιρες. Τον Ιανουάριο η Βρετανία έστειλε το υπερσύγχρονο πλοίο της, «HMS Dauntless» στα ανοικτά του νησιωτικού συμπλέγματος, την ίδια στιγμή που ο πρίγκιπας William πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, φορώντας στρατιωτικά, κίνηση που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης στην Αργεντινή.

Να σημειωθεί πως η Αργεντινή έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση εισόδου των πλοίων, σημαίας Φώκλαντ, στα λιμάνια της, κίνηση που έχουν ακολουθήσει κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Τα Φώκλαντ βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1833. Εκτιμάται πως στο νησιωτικό σύμπλεγμα κατοικούν περίπου 2.500 Βρετανοί.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ξανά στα «μαχαίρια» για τα Φώκλαντ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012, 01:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης