Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) αποφάσισε να επιταχύνει την προκήρυξη των περιφερειακών εκλογών για τις 21 Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της λήξης του ένοπλου αγώνα της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πιθανή νίκη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, δεδομένου ότι λήγει η θητεία, μπορούμε με υπερηφάνεια να ανακοινώσουμε πως θέσαμε τέλος στην τρομοκρατία», ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πάτσι Λόπεθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιτόρια. Αρχικά οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απλώς διότι πλέον μπορούμε να βλέπουμε ότι ο καθένας μπορεί να περπατά ελεύθερος στους δρόμους μας, διότι η ελευθερία της γνώμης δεν προϋποθέτει πλέον να κινδυνεύει κανείς την ίδια του τη ζωή: απλώς για όλα τούτα η σοσιαλιστική κυβέρνηση άξιζε τον κόπο στην Εουσκάντι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε καταταγεί στη δεύτερη θέση στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου 2009, πίσω από το εθνικιστικό PNV. Ωστόσο, υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πάτσι Λόπεθ είχαν ψηφίσει οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που χωρίζει τα δύο κόμματα σε εθνικό επίπεδο, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε Σοσιαλιστικό Κόμμα να αναλάβει τους μοχλούς της εξουσίας στην Εουσκάντι.

Με την άνοδο όμως του ΡΡ στην εξουσία στη Μαδρίτη, τον Νοέμβριο, και την -χωρίς ιστορικό προηγούμενο- πολιτική λιτότητας που άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα, ακραίες εντάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ανάμεσα στην βασκική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου της Εουσκάντι, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το PNV φέρεται να έρχεται πρώτο στις εκλογές, ακολουθούμενο από την εθνικιστική αριστερά, η οποία θα παραταχθεί υπό μία νέα συμμαχία, την Εουσκάλ Έρια Μπίλντου (ΕΗΒ) (σ.σ. Πατριωτικός Συνασπισμός).

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης