Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόσο για το θέμα της Αγίας Σοφίας, όσο και για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτοπουλου περί στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.

«Η δήλωσή του ήταν ένα γλωσσικό ολίσθημα», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό σταθμό AHaber για να προσθέσει: «Θέλω να τονίσω ότι από μαθηματικής βεβαιότητας, η Ελλάδα δεν θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την Αγιά Σοφιά και την πιθανότητα μετατροπής της σε τζαμί, ο Ακάρ ανέφερε ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και ότι επ’ αυτού «δεν πέφτει λόγος σε κάνεναν, ούτε και στην Ελλάδα».

Ο Ακάρ σημειώνει επίσης ότι η «Τουρκία αναζητούσε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και επίλυση, μέσω διαλόγου, όλων των προβλημάτων που προκύπτουν στο Αιγαίο, την Κύπρο και τα χερσαία σύνορα».

«Είχαμε τρεις γύρους συνομιλιών με τους Έλληνες εταίρους μας. Δύο στην Αθήνα και ένα στην Άγκυρα. Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για διεξαγωγή της τέταρτης συνάντησης στην Άγκυρα», λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτρέπει» μάλιστα την Ελλάδα να μην εξετάζει αυτά τα ζητήματα με εγωιστικό τρόπο και να έρθει στο τραπέζι με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ναι και εμείς θέλουμε να σεβόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα εξοπλίζει 16 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο που θα πρέπει, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, να είναι αποστρατιωτικοποιημένα» επαναλαμβάνει ο Ακάρ: «Είναι απειλή το να μιλάμε για αυτό;».

Ο Ακάρ αναφέρεται εκ νέου στα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα ότι η «Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διεκδικεί εναέριο χώρο 10 μιλίων με έξι μίλια χωρικά ύδατα» και προσθέτει: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ηρεμία μας με αυτού του είδους τους ελληνικούς ισχυρισμούς».

Πηγή: Hurriyet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης