Ένα πρώην στέλεχος της αστυνομίας της Ονδούρας καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση την Τρίτη, αφού είχε παραδεχθεί την ενοχή του στην κατηγορία ότι συνωμότησε για να διευκολύνει την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Την ποινή σε βάρος του Βίκτορ Οσβάλντο Λόπες Φλόρες, 45 ετών, ανέγνωσε η πρόεδρος του περιφερειακού ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν Λόρνα Σκόφιλντ. Η Σκόφιλντ επισήμανε ότι αυτή ήταν η ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με θλίβει βαθιά κι είναι πολύ δύσκολο για μένα να βρίσκομαι σε αυτή την πλευρά του νόμου», ανέφερε ο Λόπες Φλόρες πριν από την αναγγελία της ποινής του. «Λυπάμαι πολύ που έκανα αυτή την πράξη.»

Ο Λόπες Φλόρες ήταν ένα από τα έξι στελέχη της αστυνομίας της Ονδούρας σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για διακίνηση ναρκωτικών από τις αρχές των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2016. Δύο άλλοι αστυνομικοί, ο Μάριο Γκιγιέρμο Μεχία Βάργκας και Κάρλος Χοσέ Σαβάλα Βελάσκες, έχουν επίσης ομολογήσει την ενοχή τους και αναμένουν να οριστούν οι ποινές τους.

Ο Λόπες Φλόρες παραδέχθηκε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας τον Απρίλιο του 2017. Αναγνώρισε ότι το 2014, συναντήθηκε με δύο πρόσωπα που ισχυρίζονταν πως ήταν μεξικανοί διακινητές ναρκωτικών και τους έδειξε έναν χάρτη με τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στην Ονδούρα, προκειμένου να τους βοηθήσει να μεταφέρουν κοκαΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λόπες Φλόρες περίμενε να πάρει 100.000 δολάρια για τη συνεργασία του. Αλλά οι δύο φερόμενοι ως μεξικανοί διακινητές στην πραγματικότητα εργάζονταν μυστικά για λογαριασμό των αρχών των ΗΠΑ.

Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν ασκηθεί από τις αρχές της Νέας Υόρκης εναντίον αστυνομικών, αξιωματούχων και ακόμη και πολιτικών στην Ονδούρα, μια κεντροαμερικανική χώρα που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει μείζονα κόμβο των ναρκωτικών που διακινούνται και εισάγονται παράνομα στις ΗΠΑ.

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο, είχε συλληφθεί το 2015 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνομωσία με σκοπό την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ. Ομολόγησε την ενοχή του και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 24 ετών τον Σεπτέμβριο.

Ο Τζιάνι Ρόσενταλ, πρώην βουλευτής και δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία της Ονδούρας, καθώς και ο εξάδελφός του Γιάνκελ Ρόσενταλ, πρώην υπουργός Επενδύσεων, επίσης καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης στις ΗΠΑ για υποθέσεις ναρκωτικών. Στην οικογένεια Ρόσενταλ ανήκει ο Grupo Continental, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ονδούρας.

Εισαγγελείς ανακοίνωσαν εξάλλου ότι σκοπεύουν να απαγγείλουν επίσης κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ στον Φρέντι Ρέναν Ναχέρα Μοντόγια, μέλος του Κογκρέσου της Ονδούρας, μολονότι δεν κρατείται από τις αμερικανικές Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης