Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το Νέο Δελχί, προτρέποντας τους Ινδούς αξιωματούχους να επανεξετάσουν την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία ή να αντιμετωπίσουν την οργή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ερωτηθείς για την επιδίωξη της Ινδίας για την απόκτηση των S-400 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Τετάρτη, ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ινδία δεν απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τις οποίες η Ουάσινγκτον απειλούσε επίσης να επιβάλει στην Τουρκία για τη δική της αγορά πλατφόρμας πυραύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει απαλλαγή από την κυβέρνηση. Το Κογκρέσο σίγουρα ουδέποτε το σχεδίαζε ή το πρόβλεψε, ούτε και η διοίκηση» είπε, προσθέτοντας: «Οι Ινδοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος εφαρμογής κυρώσεων».

Αμέσως μετά την απειλή, ωστόσο, ο αξιωματούχος παρατήρησε ότι δεν υπήρχε «συνολική αίτηση» για κυρώσεις στην Ινδία, υποδεικνύοντας ότι θα εφαρμοζόταν «κατά περίπτωση».

«Η πρόκληση που έχουμε με οποιοδήποτε κράτος όπως η Ινδία είναι ότι οι νέες αγορές σε σημαντικά οπλικά συστήματα είτε θα θέσουν σε κίνδυνο τις πλατφόρμες μας είτε θα εκθέσουν τις τεχνολογίες μας σε αντίπαλο. Και το είπαμε πολύ απλά – η Τουρκία ήταν ένα τέλειο παράδειγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης