Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε πράξης που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να παρουσιαστεί «ως θύμα», σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, τρεις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Τη στιγμή που το Ιράν δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας και που ο μοναδικός του σύμμαχος (η Συρία) βρίσκεται σε αναβρασμό, επιθυμούμε μία αλλαγή που θα επέτρεπε στο Ιράν να παρουσιαστεί ως θύμα;», αναρωτήθηκε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic, στο οποίο επισημαίνει ότι το Ισραήλ ξέρει ότι «δεν μπλοφάρει» όταν αντιτίθεται στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάχου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ομπάμα τη Δευτέρα, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ιρανικό ζήτημα θα είναι “το βασικό θέμα” συζήτησης με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Πιστεύω ότι ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός έχει τη βαριά ευθύνη να προστατεύσει τους Ισραηλινούς σε ένα εχθρικό περιβάλλον και είμαι βέβαιος ότι λαμβάνει υπόψη του την ιστορία του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού και των βιαιοτήτων εναντίον των Εβραίων εδώ και περισσότερο από μία χιλιετία όταν σκέφτεται αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα ότι ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός είναι επίσης ηγέτης ενός σύγχρονου κράτους που γνωρίζει το κόστος οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης και, έπειτα από τις διαβουλεύσεις μας με την ισραηλινή κυβέρνηση, πιστεύω ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το κόστος και τις πιθανές επιπτώσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης