Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλά για τις νέες εντάσεις στα Βαλκάνια, τις προσπάθειες της χώρας του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και για την οργή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως πρόεδρος της Σερβίας, ο 49χρονος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζει την προσέγγιση μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα «φλερτάρει» με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται εθνικιστής σκληροπυρηνικός και την εποχή του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς διετέλεσε υπουργός Πληροφοριών.

Ο Βούτσιτς αγνοεί εκείνους που τον επικρίνουν και καταγράφει τη δική του πορεία. Ως δικηγόρος θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να παράσχει ισχυρότερη φωνή στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία έχουν παραμεληθεί από την Ε.Ε.

«Θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις άριστες και φιλικές σχέσεις μας με την Ε.Ε. Φυσικά, η Σερβία θέλει να δείξει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα που ξέρει να προστατεύει τη στρατιωτική της ουδετερότητα. Έχουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση στην παρούσα κατάσταση. Η Σερβία εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο προς την ένταξη στην Ε.Ε. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Πρέπει να παρακολουθούμε την επιβίωση και τα συμφέροντα της Σερβίας» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ακόμη ο πρόεδρος της Σερβίας, «θα ήταν πολύ εύκολο να διαμαρτυρηθείτε για τον Macron. Το πραγματικό ερώτημα είναι αυτό: Ποια είναι η μελλοντική στάση που θα τηρήσουμε εμείς εδώ στα Βαλκάνια; Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς ή απλώς θέλετε να αγοράσετε χρόνο; Να είστε δίκαιοι για εμάς και να σταματήσετε να μιλάτε για κριτήρια αποδοχής που σχετίζονται με την απόδοση, αν τελικά, όπως είπε ο Γερμανός φιλόσοφος Leibniz, μπορεί να βρεθούν πάντα επαρκείς λόγοι για να απορριφθεί μια χώρα. Αυτό που απαιτούμε είναι η σαφήνεια και η προνοητικότητα – τίποτα άλλο».

SPIEGEL ONLINE

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης