Ο δεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο βρισκόταν μπροστά από τον σοσιαλιστή οικονομολόγο Αντρές Αράους με διαφορά πάνω από 9% μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στον Ισημερινό, με βάση την καταμέτρηση των μισών και πλέον ψήφων από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

Ο συντηρητικός υποψήφιος συγκέντρωνε το 54,64% των ψήφων, έναντι 45,36% του δελφίνου του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), κατά τα αποτελέσματα με το 51,34% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα λευκά ήταν περίπου 17%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, ήτοι 925.141 ψήφοι.

Να ψηφίσουν λευκό κάλεσε τους υποστηρικτές του ο αριστερός ηγέτης των αυτοχθόνων Γιάκου Πέρες, ο οποίος είχε καταγγείλει πως αποκλείστηκε με νοθεία όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Στον πρώτο γύρο, τα λευκά ήταν 9,55%.

Ο Αντρές Αράους είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων έναντι 19,74% που είχε συγκεντρώσει ο 65χρονος Γκιγιέρμο Λάσο. Όμως πολλές δημοσκοπήσεις έφεραν τους δύο υποψήφιους να είναι στήθος με στήθος στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα τηλεοπτικά δίκτυα Teleamazonas και Ecuavisa μετέδωσαν δημοσκοπήσεις εξόδου η μία εκ των οποίων έδινε προβάδισμα στον Λάσο και η άλλη αναγγελόταν βραδιά-θρίλερ: η μία, του ινστιτούτου Cedatos, πίστωνε στον δεξιό υποψήφιο το 53,24% έναντι 46,76% του κ. Αράους, η δεύτερη, του ινστιτούτου Clima Social, έφερε τους δύο αντιπάλους να ισοψηφούν και απέφυγε να δώσει εκτίμηση για τα τελικά ποσοστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης