Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού την 6η Ιουνίου θα αναμετρηθούν ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η Κέικο Φουχιμόρι, υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, με βάση τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν από το εθνικό εκλογοδικείο (JNE, η εκλογική επιτροπή) παρά στις αρχές του Μαΐου, αφού εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης του αποτελέσματος, πάντως σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν, καθώς έχει καταμετρηθεί πάνω από το 96% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός, 51 ετών, έλαβε το 19,09% των ψήφων και κατατάσσεται πρώτος, ενώ η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς και κόρη του φυλακισμένου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) συγκέντρωσε το 13,36%.

Ο ακροδεξιός επιχειρηματίας Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα (11,68%) και ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Ερνάντο δε Σότο (11,64%) δεν θεωρείται πως είναι σε θέση να ξεπεράσουν την Κέικο Φουχιμόρι.

Στον πρώτο γύρο της Κυριακής συμμετείχαν 18 υποψήφιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ότι κέρδισε ο Πέδρο Καστίγιο, σχετικά νέος στην πολιτική, εξέπληξε πολλούς. Ο εκπαιδευτικός αυτός βγήκε από την αφάνεια μόλις το 2017, χάρη στις ευρείας κλίμακας απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων του, στις οποίες πρωτοστάτησε.

Η Κέικο Φουχιμόρι, 45 ετών, κατάφερε να ξεχαστούν οι κατηγορίες για διαφθορά που τη βαρύνουν. Η εισαγγελία είχε πρόσφατα αξιώσει να της επιβληθούν τριάντα χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της Odebrecht, της γιγαντιαίας βραζιλιανικής κατασκευαστικής εταιρείας η διοίκηση της οποίας έχει παραδεχθεί πως μοίραζε δωροδοκίες σε διάφορους ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Σχεδόν κατ’ εικόνα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, τα κόμματα Ελεύθερο Περού (Perú Libre) του κ. Καστίγιο (17%) και Λαϊκή Δύναμη (Fuerza Popular) της κας. Φουχιμόρι (12%) επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν επίσης την Κυριακή, με το 90% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί. Άλλα επτά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 5% των ψήφων και κατά συνέπεια θα καταλάβουν έδρες στο περουβιανό Κογκρέσο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης