Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που ωθεί την Στέρτζον να πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Τζόνσον, ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και την εξασφάλιση πλειοψηφίας 80 εδρών δήλωσε τηλεφωνικά στην Στέρτζον ότι είναι αντίθετος στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

«Ημουν αυστηρή μαζί του ότι έχω εντολή για να προσφέρω στους ανθρώπους την επιλογή. Επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε αυτό», δήλωσε η Στέρτζον στο Skynews. «Αλλά…ας εστιάσουμε στην πραγματικότητα εδώ -οι εκλογές αυτής της εβδομάδας ήταν μία στιγμή ορόσημο για την Σκωτία», πρόσθεσε.

Οι πολίτες της Σκωτίας ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2014 υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρχε ούτε ως υποψία στον ορίζοντα. Δύο χρόνια μετά, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, η Στέρζον επιμένει ότι η Σκωτία αξίζει μία ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα, διότι αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την θέλησή της, ακολουθώντας την πλειοψηφία των πολιτών της Αγγλίας και της Ουαλίας που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Η Νίκολα Στέρζον δήλωσε χθες ότι η ημιαυτόνομη κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα δώσει την άλλη εβδομάδα στην δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για την μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο που θα της επιτρέψει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σκωτία θέλει διαφορετικό μέλλον από αυτό που επελέγη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον», είπε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης