Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τέθηκε από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ωστόσο, παρά το ….χτύπημα που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, η συνάντηση αυτή από τις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε ως εποικοδομητική και άμεση.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» και ανέφερε πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε προς τον Τούρκο ομόλογό του: «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προς μία σωστή κατεύθυνση για τις σχέσεις των δύο κρατών.

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, από την πλευρά του ο Μπάιντεν έθεσε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου στον Ερντογάν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο ο Ερντογάν υπαναχώρησε, και είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα των F-16, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αρνητικός και πως του υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί, δεδομένου ότι η πολιτική ατζέντα της Αμερικής περνάει από τα χέρια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία».

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

 

Πληροφορίες από Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης