Από τη Σαμψούντα ξεκίνησε ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία της χώρας και υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί τον Αύγουστο θα ενισχύσει τις εξουσίες του θώκου «και θα συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος».

Οι κάλπες, οι πρώτες στην ιστορία της χώρας για την άμεση εκλογή του προέδρου, στήνονται στις 10 Αυγούστου. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και τον Κούρδο υποψήφιο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον νυν πρωθυπουργό τέτοιο προβάδισμα, που ίσως να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάνουμε το πρώτο βήμα για ένα νέο ξεκίνημα» είπε ο Ερντογάν στους χιλιάδες υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν στη διάρκεια ογκώδους προεκλογικής συγκέντρωσης στη Σαμψούντα στα βόρεια της χώρας, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Το πλήθος των οπαδών του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φώναζε το όνομά του και κρατούσε τουρκικές σημαίες και σημαίες του κόμματος παρά την έντονη βροχόπτωση.

Ο 60χρονος ηγέτης ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα μετατρέψει το τελετουργικό αξίωμα που κατέχει ο απερχόμενος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε μια ισχυρότερη εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι δυνατόν να είσαι ο επικεφαλής του κράτους και να μην ενεργείς;» είπε ο Ερντογάν και δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τις όποιες επιπλέον εξουσίες θα διαθέτει ως πρόεδρος για να ασκήσει πίεση για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου και οδικών έργων.

«Δεν σας εγκαταλείπω. Δεν σταματάω να υπηρετώ. Δεν διακόπτω το ταξίδι μας. Δεν αποσύρομαι για να ξεκουραστώ» είπε.

«Αντιθέτως, έχω προταθεί για να υπηρετήσω εσάς και τη χώρα μου καλύτερα, από ένα ανώτερο αξίωμα, ένδοξο έθνος μου» πρόσθεσε.

Την προεκλογική του ομιλία διέκοπταν συχνά οι οπαδοί του φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Τουρκία είναι περήφανη για σένα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης